Svijet

Pratite nas na Google news

Australija jača oružane snage za vrijeme COVID-19

Australija jača oružane snage za vrijeme COVID-19
Foto: Ilustracija | Australija jača oružane snage za vrijeme COVID-19
Tanjug

LONDON - Australijski premijer Skot Morison najavio je da će njegova zemlja nabaviti projektile dalekog dometa i vršiti istraživanja na planu hipersoničnih oružanih sistema.

On je to najavio pripremajući se za novi, opasniji svijet u periodu nakon pandemije, a imajući u vidu sve veće rivalstvo u indopacifičkom regionu.

Londonski Gardijan piše da će Morison u sutrašnjem obraćanju predstaviti plan jačanja australijskih vojnih snaga koji podrazumijeva snažnije kapacitete namijenjene odvraćanju potencijalnih neprijatelja, budući da, kako je rekao, zbog rastućih tenzija između Kine i SAD, region postaje poprište dominantnog globalnog nadmetanja našeg doba.

Prema pisanju lista, Morison će objelodaniti namjeru da se tokom sljedeće decenije za kupovinu novih i nadogradnju postojećih odbrambenih kapaciteta izdvoji 270 milijardi dolara, što je znatno više od 195 milijardi opredijeljenih za desetogodišnji period poslije 2016. godine, kada je objavljena posljednja "bijela knjiga" Ministarstva odbrane.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije