Svijet

Australija proglasila nacionalnu vanrednu situaciju zbog poplava

Australija proglasila nacionalnu vanrednu situaciju zbog poplava
Foto: Tanjug/Dave Hunt/AAP Image via AP | Australija proglasila nacionalnu vanrednu situaciju zbog poplava

SIDNEJ - Australija je danas proglasila nacionalnu vanrednu situaciju kao odgovor na razorne poplave duž istočne obale i odredila zone katastrofe u gradovima koje su zahvatile nabujale reke.

"Australija postaje sve gora zemlja za život zbog ovih prirodnih katastrofa", izjavio je premijer Skot Morison posle obilaska najteže pogođene oblasti Severnih reka u Novom Južnom Velsu, prenosi agencija Rojters.

Stupanje na snagu Deklaracije o vanrednom stanju, koja je donijeta nakon razornih požara u Australiji 2019. godine, pomoći će u smanjenju birokratije i ubrzanju procesa pružanja pomoći usred kritika zbog sporog reagovanja na poplave u kojima je poginula najmanje 21 osoba.

Zvaničnici su naveli da će vojno osoblje, koje je raspoređeno u tom području da pomogne u operacijama čišćenja, biti više nego udvostručeno na 4.000.

Australijska vlada je prosle nedjelje isplatila oko 385 miliona australijskih dolara žrtvama poplava na nacionalnom nivou, a Morison je rekao da će pomoć biti povećana u Lizmoru, najteže pogođenim gradovima i okolnim oblastima, kako bi se obezbjedila hrana i sklonište, podrška mentalnom zdravlju i pravna i poslovna podrška.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije