Svijet

Australijski vatrogasci proveli božićni dan u borbi s požarima

Australijski vatrogasci proveli božićni dan u borbi s požarima
Foto: Tanjug/AP | Australijski vatrogasci proveli božićni dan u borbi s požarima

MELBURN - Australijski vatrogasci iskoristili su povoljnije vremenske uslove za Božić kako bi pokušali lokalizovati požare niskog rastinja uoči toplog i suvog vremena u preostalim danima ove sedmice, dok su im se lokalni i državni čelnici zahvaljivali što su žrtvovali vrijeme provedeno s porodicama na Božić.

U državi Novi Južni Vels, u kojoj su kompletni gradovi razoreni požarima tokom vikenda, državna premijerka Gladis Berejiklian i čelnik ruralne vatrogasne službe Šejn Ficimons prisustvovali su doručku koji su organizovali volonteri u gradiću Kolo, 90 kilometara sjeverozapadno od Sidneja.

Za Božić vladali su povoljniji vremenski uslovi u mnogim djelovima zemlje, dok su vatrogasci, od kojih su mnogi dobrovoljci, proveli dan u pokušajima da lokaliziraju požare. 

Meteorolozi su najavili povratak velikih vrućina do vikenda, posebno na australskom jugu gdje se očekuje da temperature nadmaše 40 stepeni Celsiusa. 

U posljednjih nekoliko mjeseci više od 900 kuća je uništeno širom kontinenta, sopćile su vlasti, čak i pored činjenice što južna hemisfera nije dostigla najblaži dio ljeta.

Požari su uništili više od 3,7 miliona hektara širom pet saveznih država, a šest ljudi je smrtno stradalo u Novom Južnom Velsu i dvoje u južnoj Australiji tokom požara niskog rastinja.

Premijer Skot Morison iskoristio je božićnu poruku kako bi zahvalio volonterima na njihovoj spremnosti da provedu dan daleko od svojih porodica.

"Dok očekujemo novu godinu i slavimo ovaj Božić, želio bih se zahvaliti svima koji su služili našoj zemlji", izjavio je Morison u video poruci na društvenim mrežama objavljenoj u srijedu ujutru.

Morison se suočava s političkim pritiskom dok bjesne požari, nakon njegove odluke da provede praznike s porodicom na Havajima i zbog klimatske politike njegove konzervativne koalicione vlade, prenosi Reuters.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije