Svijet

Austrija: Neophodno sačuvati sećanje na žrtve Holokausta

Austrija: Neophodno sačuvati sećanje na žrtve Holokausta
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Austrija: Neophodno sačuvati sećanje na žrtve Holokausta

BEČ - Neophodno je sačuvati sećanje na žrtve holokausta i spriječiti da se ono ponovi, i spriječiti da nasilje bude ikada ponovo korišćeno kao politički instrument, poručio je danas predsjednik Austrije Aleksander van der Belen, povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

On je istakao da je želja i obaveza Austrijanaca da sačuvaju sećanje na žrtve, kao i da se ne zaboravi da nisu samo žrtve, već i zločinci bili dio austrijskog društva.

To sjećanje, kaže, može biti dostojno samo ako se odlučno vodi borba protiv antisemitizma i rasizma.

"Doba nacističkog režima se ubraja u najtamnija poglavlja austrijske i evropske istorije. Austrija će se boriti dalje protiv svakog oblika antisemitizma, jer za mržnju nema mjesta u našem društvu", poručio je austrijski kancelar Karl Nehamer.

Vicekancelar Verner Kogler je naglasio da se zločini nacizma ne smiju nikada više ponoviti i da je potrebno suprostaviti se svakoj mržnji.

Ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner je ocijenio da je uspostavljanje memorijalnog centra na prostoru bivšeg koncentracionog logora Guzen važna mjera za jačanje kulture sjećanja.

Inače, otkup preostalih dijelova bivšeg logora je zaključen u decembru, saopštio je Karner.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije