Svijet

Austrija dobila Vladu, kancelar i novi ministri položili zakletvu

Austrija dobila Vladu, kancelar i novi ministri položili zakletvu
Foto: Tanjug/AP | Austrija dobila Vladu, kancelar i novi ministri položili zakletvu
Tanjug

BEČ - Novi kancelar Karl Nehamer i novi ministri u Vladi Austrije položili su danas zakletvu pred predsjednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom.

Doskorašnji kancelar Aleksander Šalenberg, koji ulazi u istorijske anale kao kancelar s najkraćim mandatom od svega 52 dana, položio je zakletvu kao novi ministar spoljnih poslova.

Šalenberg se time vraća na čelo resora koji je vodio prije ostavke Sebastijana Kurca na mjesto kancelara i zahtjeva da on preuzme vladu.

Pored toga, zakletvu su položili novi ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner, finansija Magnus Bruner, i ministar obrazovanja i nauke Martin Polašek.

Inače, Karneru Ministarstvo unutrašnjih poslova nije nepoznanica, pošto je, prije mnogo godina, bio portparol nekadašnjeg šefa tog resora Ernsta Štrasera.

Kada je riječ o Magnusu Bruneru, on je do sada bio državni sekretar u Ministarstvu za zaštitu klime, pa će biti interesantno kako će se odvijati saradnja s njegovom dosadašnjom "šeficom" ministarkom Leonore Gevesler, pošto je doadašji rad bo obilježen tenzijama.

Novi ministar obrazovanja i nauke Martin Polašek prije ministarske funkcije obavljao je dužnost rektora Univerziteta u Gracu.

Zakletvu je položila i najmlađa članica Vlade Klaudija Plakolm, koja će se u funkciji državnog sekretara pri kabinetu kancelara baviti omladinom.

Plakolm je prije ulaska u Vladu bila šefica Omladine Narodne partije Austrije (JVP).

Novi članovi u austrijskoj vladi neće imati vremena za upoznavanje s radom, već će morati odmah da prionu na posao.

Naime, zemlja se nalazi u četvrtom talasu pandemije, i polaganje zakletve dolazi u trenutku kada Vlada mora donijeti odluku da li će, kako je to bilo obećano, lokdaun biti ukinut 12. decembra za vakcinisane i izliječene, ili će biti nastavljen, kao i šta će sve moći da se otvori, a šta ne.

Kancelar Nehamer će odmah morati da pokaze da li je dobar krizni menadžer, jer mora da usaglasi, po ovom pitanju, različite stavove guvernera pokrajina, od kojih se neki zalažu za kompletno otvaranje za vakcinisane i nevakcinisane, kao što to traži pokrajina Tirol, ili oprezno otvaranje, kao što to traži Beč, smatrajući da otvaranje treba omogućiti samo prodavnicama, ali ne i ugostiteljskim objektima.

Van der Belen je, ako se računaju svi ministri i kancelari, primio ukupno 63 zakletve članova Vlade u svom mandatu.

Kod tolikog broja može se desiti da njegov kabinet pomiješa aktere, kao što je učinio u ovom slučaju, te je medije pozvao na zakletvu kancelara Aleksandera Šalenberga, umjesto njegovog nasljednika Karla Nehamera.

Predsjednik Austrije obavio je, tokom vikenda, sa svim novim članovima Vlade razgovore u četiri oka.

Najprije se sastao s kancelarom Karlom Nehamerom.

Preuzimanjem ministarkih funkcija novi članovi vlade primaće i velike plate - ministri 17.826 evra mjesečno, a državna sekretarka 16.044 evra.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije