Svijet

Pratite nas na Google news

Austrija traži provjeru glasanja protiv Mađarske, protesti protiv Orbana

Austrija traži provjeru glasanja protiv Mađarske, protesti protiv Orbana
Foto: Ilustracija | Austrija traži provjeru glasanja protiv Mađarske, protesti protiv Orbana
Tanjug

BEČ - Austrija je zatražila od pravnih stručnjaka EU da preispitaju odluku Evropskog parlamenta o pokretanju postupka sankcionisanja protiv Mađarske, saopštilo je austrijsko ministarstvo spoljnih poslova.

Istragu je zatražio potpredsjednik austrijske vlade Hajnc-Kristijan Štrahe čija je Slobodarska partija bliska stranci Fides mađarskog premijera Viktora Orbana, prenosi Hina. 

Evropski poslanici su u srijedu izglasali početak procesa sankcionisanja Mađarske zbog, kako su naveli, "ozbiljnog kršenja" osnovnih evropskih pravila, a epilog bi mogao da bude oduzimanje glasačkih prava Budimpešti unutar EU.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto najavio je da će Budimpešta tražiti pravne načine za osporavanje odluke, jer glasovi uzdržanih nisu uzeti u obzir, što je promijenilo ishod glasanja.

"Imam velike simpatije prema argumentu Mađarske", rekao je Štrahe.

Štraheova Narodna partija je kritikovala glasanje u EP, ali Narodna stranka kancelara Sebastijana Kurca glasala je protiv Mađarske.

Kurc je danas rekao da to i dalje nije osuda Mađarske, nego samo "optužbe i navodi" koje sada treba istražiti.

Protest protiv Orbana

Oko hiljadu građana protestovalo je protiv premijera Mađarske Viktora Orbana, tražeći da vlada poštuje demokratska prava i druge vrijednosti EU.

Skup su organizovale ljevičarske opozicione partije, prenosi Reuters.

"Evropa je stala uz nas, sad je naš red. Orban i njegova stranka Fides su izgubili u Evropskom parlamentu, a Mađarska je pobijedila", naveli su organizatori u saopštenju na Facebooku.

Demonstranti na protestu nosili su zastave Mađarske i Evropske unije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Adriatic osiguranje suvereno drži lidersku poziciju na tržištu Bosne i Hercegovine

Marketing tim / 16.01.2020 00:00

Adriatic osiguranje već drugu godinu zaredom tržišni je lider na ukupnom tržištu osiguranja BiH. Tržišni udio Adriatic osiguranja u premiji Društava sa sjedištem u FBiH iznosi 12,9%.

Bruto zaračunata premija Društva za 2019. godinu iznosi 68.450.802 KM, uz ostvareni rast od 4% u odnosu na 2018. godinu.

U portfelju Društva nalaze se sve vrste životnih i neživotnih osiguranja, a većinu portfelja čini osiguranje od automobilske odgovornosti u kojem su također tržišni lider, s udjelom od 18,9 % u premiji Društava sa sjedištem u FBiH.

Ovakvi rezultati potvrda su dobrog poslovnog smjera, u kojem su glavne odrednice  inovativan i dinamičan pristup tržištu, personalizirane ponude i izgrađen odnos povjerenja s osiguranicima, a sve to, naravno, uz kvalitetnu ponudu osigurateljnih proizvoda.

Adriatic osiguranje zahvaljuje svojim osiguranicima na vjernosti.

Najčitanije