Svijet

Teška sedmica za policiju u Austriji: "Neonacisti i desničari zloupotrebljavaju proteste"

Teška sedmica za policiju u Austriji: "Neonacisti i desničari zloupotrebljavaju proteste"
Foto: Tanjug/AP | Austrijska policija imala tešku sedmicu: "Neonacisti i desnicari zloupotrebljavaju demonstracije"

BEČ - Austrijska policija je, tokom jučerašnjih protesta protiv korona mjera, podnijela 400 prijava zbog nepoštovanja epidemioloških mjera, kao i 36 krivične prijave, od kojih 12 zbog kršenja Zakona o zabrani veličanja nacizma, te je sprovela i šest hapšenja, saopšteno je danas na konferenciji za medije ministra unutrašnjih poslova Austrije Karla Nehamera i potpredsednika austrijske policije Karla Ajgnera.

Nehamer je ukazao da je policija imala tešku sedmicu iza sebe, pošto je sprovela više od 150.000 kontrola poštovanja "2G" pravila.

"Kontrola te mjere je pokazala da postoji podrška građana koji ispunjavaju ove uslove za kontrole, ali i radikalizaciju kod onih koji to ne ispunjavaju", podvukao je on.

Nehamer je oštro osudio paljenje patrolnih kola policije, dodajući da je stravično što su počinioci prilikom saslušanja priznali da su htjeli da zapale ne samo kola, već i policajce, koji su ih prethodno kontrolisali.

"To je dimenzija radikalizacije koja je potpuno neprihvatljiva. Takođe imamo i prijetnje smrću ministru zdravlja i kancelaru. Među onima koji odbijaju epidemiološke mjere jedan deo se značajno radikalizovao", objasnio je on.

Nehamer je kazao da se u takvoj atmosferi održao jučerašnji veliki protest, na kojem se prikazala slika poznata od početka demonstriranja protiv korona mjera.

"Na protestu učestvovali su zabrinuti građani, ali i grupe koje pokušavaju da demonstracije 'preotmu' i zloupotrebe u svoju korist, a to je esktremna desničarska scena. Ponovo je na protestu bilo više poznatih neonacista, kao i predstavnici nove ekstremno desničarske scene", prenio je on.

Ukazao je da je među većinski mirnim demonstrantima bilo i grupa huligana spremnih na nasilje.

To što su demonstracije protekle mirno treba, kaže, zahvaliti policiji koja je pažljivim djelovanjem doprinjela tome.

Ujedno je kritikovao što su pojedini učesnici demonstracija nosili žute zvijezde sa natpisom "nevakcinisani", istakavši da je to pokušaj relativizacije holokausta.

Ocijenio je posebno degutantnim što su nošeni i transparentni na kojem se kancelar Aleksander Šalenberg poredi sa nacističkim monstrumom Mengeleom.

"To sve je neprihvatljivo i biće podnesene prijave", naglasio je on.

Građanima, koji su protiv ovakvih okupljanjima, poručio je da je pravo na okupljanje u Ustavu definisano kao važno osnovno pravo i sloboda, a da policija može samo da djeluje u okviru zakona.

Rekao je da su na protestima nošeni transparentni sa natpisima "sloboda", dodajući da je prava sloboda tek moguća kada u situaciji kada više lokdauni ne budu bili potrebni, a to je samo moguće vakcinacijom.

Potpredsednik policije rekao je da je 1.400 policajaca za vikend moralo da radi zbog 25 prijavljenih protesta, od kojih je 20 odobreno.

Ukazao je da se većina učesnika protesta nije pridržavala obaveze nošenja maske, te je policija najprije u razgovoru pokušavala da ih navede na poštovanje ove mjere, a ako u tome ne bi uspjela podnosila je prijave.

Međutim, zbog opasnosti od eskalacije odustalo se u jednom trenutku od primoravanja učesnika protesta da nose maske.

Ajgner je prenio da su pojedini učesnici prikazali visoki stepen agresivnosti.

Kazao je da je bilo pokušaja napade na policiju, kako prskanjem nepoznatom tečnošću, tako i pokušajem da se otme oružje.

Ajgner je ukazao i da je jedno lice pokušalo da laserom klase 3 zaslijepi pilota policijskog helikoptera, koji je kružio nad centrom grada.

Protiv napadača na helikopter, pošto se radi o teškom krivičnom djelu, biće vođena istraga i preduzete pravne mjere, najavio je on.

Vezano za grupu ljudi koja je nosila transparent "Policija je sa građanima", kažao je da se nije radilo o policajcima iz Austrije, već o njemačkim državljanima o kojima još nije želio da iznosi detalje.

Na pitanje kako će policija djelovati tokom lokdauna, koji počinje od sutra, ministar Nehamer je kazao da će i dalje postojati posebne patrole koje će se baviti kontrolom, i da će visok nivi pritiska kontrole biti zadržan, jer se želi da lokdaun, koji predstavlja opterećenje za građane, bude efikasan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije