Svijet

Avdejevka pred padom

Avdejevka pred padom
Foto: Tanjug/AP | Avdejevka pred padom

Svi izvještaji ruskih i zapadnih izvora govore da je Avdejevka pred padom - ruske jedinice zauzelu su i najveće ukrajinsko uporište "Zenit", južno od ovog mjesta.

Prema trenutno dostupnim informacijama, jurišne grupe iz sastava Prve slovenske brigade zauzele su teritoriju nekadašnje protivvazdušne jedinice.

Kako navode ukrajinski izvori, tu je bilo najmoćnije utvrđeno područje koje je stvoreno 2015. godine sa velikim podzemnim prolazima.

Rusi su ipak uspjeli da ga zauzmu, a prethodno su ga praktično opkolili. Dokazi o padu ovog utvrđenja već su se pojavili na internetu - Rusi su tu postavili zastave.

Vojnici 1. slovenske brigade Oružanih snaga Rusije postavili su zastave na teritoriji utvrđenja "Zenit", poznatog i kao bivša vojna jedinica A-1428. Borbe za ovu oblast počele su u decembru 2022. godine, a postala je ozloglašena od 2015. godine, navodi se u informacijama.

O sudbini ukrajinskih vojnika koji su se nalazili u ovom utvrđenju ništa se ne izvještava. Postoje dokazi da su neki od njih zarobljeni, a drugi su uspjeli da pobjegnu, pošto je postojao izlaz prema Avdejevki.

List "Vašington post" potvrđuje da je Ukrajinska komanda započela djelimično povlačenje jedinica Oružanih snaga Ukrajine iz Avdejevke i da je pad gradića samo pitanje vremena.

Ukrajinski vojnici ne vjeruju u vojnu genijalnost novog glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine henerala Sirskog i situaciju u Avdejevki porede sa Bahmutom.

Kako piše američko izdanje lista, ruska vojska želi da "odsiječe" ostatak Avdejevke od koksare, čim preuzme kontrolu nad njom, a tek onda da se pozabavi samom fabrikom, koja je pretvorena u posebno utvrđeno područje.

Istovremeno, moguće je da će jedinice Oružanih snaga Ukrajine, smještene u koksari, biti prinuđene da odu same da ne bi ponovile sudbinu "Azovstalja" iz Mariupolja.

U međuvremenu, postalo je poznato da je i Donjecka filtraciona stanica na istoku Avdejevke došla pod kontrolu ruskih snaga. Jedinice Oružanih snaga Ukrajine koje se tamo nalaze povukle su se u susjedni šumski pojas, ali se tu neće dugo zadržati, pošto Oružane snage Rusije napreduju duž kamenoloma.

Postoje i informacije o navodnom stavljanju utvrđenog područja Čeburaška pod rusku kontrolu u rejonu već zauzete baze PVO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije