Svijet

Avion letio 14 sati s rupom na trupu

Avion letio 14 sati s rupom na trupu
Foto: Pixabay | Avion letio 14 sati s rupom na trupu

DUBAI - Putnički avion kompanije "Emirates" letio je iz Dubaija skoro 14 sati s ogromnom rupom na trupu prije nego što je sletio u Brizbejn u Australiji.

Iz "Emiratesa" kažu da je rupa nastala kada je pukla guma na jednom od točkova modela erbas A380 nedugo nakon što je poletio.

Nije bilo povrijeđenih putnika, a let je bez problema priveden kraju kako je i bilo planirano.

Ovakav incident je veoma neobičan, rekao je za "Euronews travel"  Johanes Boroh, bivši pilot i viši predavač na studijama avijacije s londonskog Kingston univerziteta.

"Ovo je vjerovatno jedan u milion slučajeva. U pitanju je nešto što ne viđamo svaki dan", dodao je Boroh.

Patrik, jedan od putnika s ovog leta, rekao je za australijski "Courier Mail" da je čuo uznemirujući zvuk oko 45 minuta nakon što je avion poletio.

"Čuo sam jak prasak i osjetio sam ga odozdo, kroz pod. Posada aviona ostala je smirena, prestali su s dijeljenjem hrane i počeli su da provjeravaju motore i krila", ispričao je Patrik.

Prema pisanju "Aviation Heralda", koji se bavi praćenjem avionskih nesreća, pri slijetanju na aerodrom u Brizbejnu posada je obavijestila kontrolu leta da će im biti potrebne neke hitne usluge.

Stručnjaci kažu da ovakav tip incidenta lako može da uplaši nervozne putnike.

"Neki korisnici društvenih mreža su, zato, postavljali pitanje zbog čega je uopšte i nastavljen let aviona nakon što je primijećeno da nešto nije u redu. Međutim, iz perspektive pilota, ako ne postoje upozorenja na kontrolnoj tabli, ne može da se uradi mnogo toga", kaže Boroh.

U ovom slučaju, šteta koja je bila napravljena uticala je na spoljni dio aviona i Boroh je objasnio da ni u jednom trenutku nije u opasnosti bila sama struktura, okvir ili dio koji pokreće avion.

Međutim, dodaje da bi druga stvar bila da je udar oštetio dio u kojem je vazduh kompresovan.

"Ako čujete glasan prasak kada ste pilot, prvo što će posada uraditi jeste da zastane i pogleda o čemu se radi tako što će da pogledaju spoljašnji dio aviona. U ovom slučaju nisu vidjeli ništa jer je rupa bila ispod njih", rekao je Boroh.

(Euronews)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije