Svijet

BBC: Brisel da lojalnost Beograda ne uzima zdravo za gotovo

BBC: Brisel da lojalnost Beograda ne uzima zdravo za gotovo
Foto: Tanjug/AP | BBC: Brisel da lojalnost Beograda ne uzima zdravo za gotovo

LONDON - Činjenica da je Srbija domaćin predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu predstavlja podsjetnik EU da ne uzima lojalnost Beograda "zdravo za gotovo" i da se drži roka za pristupanje te zemlje Uniji do 2025. godine, piše dopisnik Bi-Bi-Sija za Balkan Gaj Deloni.

On je istakao da je pitanje zašto Srbija, ako je odlučna da se pridruži EU, nastavlja da "pravi predstavu" od svog prijateljstva sa Rusijom.

Deloni piše da predsjedniku Srbije Aleksandaru Vučiću veze sa Rusijom koriste za privlačenje podrške, kako njemu tako i njegovoj Srpskoj naprednoj stranci.

"Te veze pomažu Vučiću da tvrdi kako politiku koja Srbiju približava članstvu EU - kao što je normalizacija odnosa sa /samoproglašenim/ Kosovom - nije nametnuo Brisel, već da su to racionalni izbori sa ciljem unapređenja života ljudi u Srbiji", naglašava Deloni.

Dopisnik Bi-Bi-Sija dodaje da će Putin, u međuvremenu, bez sumnje uživati u nezadovoljstvu zapadnih političara koji gledaju kako "glavni kandidat za članstvo u EU razvija crveni tepih za ruskog predsjednika".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije