Svijet

BBC-ju prijeti slom, namjeravaju da ukinu televizijsku pretplatu?

BBC-ju prijeti slom, namjeravaju da ukinu televizijsku pretplatu?
Foto: BBC | BBC-ju prijeti slom?

LONDON - Britanski premijer Boris Džonson namjerava da ukine televizijsku pretplatu u toj zemlji, što je izazvalo lavinu kritika opozicije.

Prema njegovim planovima, od 2027. Britanci ne bi trebalo više da plaćaju TV pretplatu, što bi bio ogroman finansijski udar za BBC. Laburistička stranka smatra da Džonson tim planom želi da skrene pažnju sa svog "parti gejta" i žurki u sjedištu Vlade tokom lockdowna. Lusi Pauel iz Laburističke stranke prebacila je Džonsonu "kulturni vandalizam".

"To je dio strategije skretanja pažnje", podvukla je ona u izjavi britanskim medijima.

Ministarka kulture Nadin Doris je najavila planove za ukidanjem TV pretplate od 2027. godine i obrazložila da je takva odluka uslovljena sve većim značajem striming kanala. Ona je rekla da će cijena godišnje pretplate, koju treba platiti kako bi se dobio pristup televizijskom programu uživo i servisu iPlayer, ostati 159 funti do 2024. prije nego što se malo poveća za iduće tri godine.

"Ovo je posljednja objava o plaćanju pretplate. Dani kad su starijim osobama prijetili zatvorskim kaznama i stalno im kucali na vrata da provjere plaćaju li su završeni. Vrijeme je da porazgovaramo o novim načinima finansiranja te o podržavanju i prodaji sjajnog britanskog sadržaja", kazala je Dorisova.

"Biće mnogo nezadovoljnih glasova, zabrinutih za sudbinu omiljenih emisija, ali BBC će morati naučiti kako se štedi, baš kao i sve ostale djelatnosti. Ovo će biti posljednji pregovori o BBC-jevoj TV pretplati. S poslom počinjemo iduće sedmice kako bismo iznašli novu formulu finansiranja", kazala je Dorisova. "To je kraj BBC-ja kakvog poznajemo."

TV pretplata je već dugo trn u oku konzervativcima. Džonson je još 2019. najavio reformu sistema TV pretplate.

Trenutno BBC godišnje preko TV pretplate dobija 3,2 milijarde funti, što čini najveći dio budžeta javnog servisa. Hiljade radnih mjesta bi moralo biti ukinuto i brojni programi ugašeni. Takođe, ovaj potez će BBC prisiliti da zatvori određene servise i dodatno smanji troškove, piše "Guardian".

Inače, svako domaćinstvo trenutno godišnje plaća 159 funti za TV pretplatu. BBC će s Vladom morati pregovarati o posve novom modelu finansiranja, a ti novi oblici finansiranja mogli bi uključivati pretplatu gledalaca za sadržaj, djelomičnu privatizaciju ili direktno finansiranje od države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije