Svijet

Bajden: Nikad nećemo priznati da je Krim ruski

Bajden: Nikad nećemo priznati da je Krim ruski
Foto: Tanjug/AP | Bajden: Nikad nećemo priznati da je Krim ruski

VAŠINGTON - Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je da njegova zemlja nikada neće priznati da je Krim ruski i da će Vašington nastaviti da ulaže napore kako bi Rusiju pozvao na odgovornost zbog "agresije" na Ukrajinu.

"Na ovu mračnu godišnjicu ponavljamo jednostavnu istinu: Krim je Ukrajina. Sjedinjene Države ne priznaju i nikada neće priznati tzv. aneksiju poluostrva od strane Rusije. Nastavićemo da radimo kako bismo Rusiju pozvali na odgovornost za zloupotrebe i agresiju na Ukrajinu", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Bijele kuće.

Rusija je prisajedinjenjem Krima, kako smatra američki predsjednik, prije sedam godina "prekršila međunarodno pravo, norme, na osnovu kojih moderne države međusobno sarađuju, kao i suverenitet i teritorijalnu cjelovitost susedne Ukrajine".

Podsjetimo, Krim se ujedinio s Rusijom poslije referenduma koji je održan u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina stanovnika Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

Ukrajina smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje Rusiji. Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je to pitanje zatvoreno.

(Sputnjik)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije