Svijet

Bajden: Nismo išli u Avganistan graditi naciju, postigli smo svoje ciljeve

Bajden: Nismo išli u Avganistan graditi naciju, postigli smo svoje ciljeve
Foto: Tanjug/AP | Bajden: Nismo išli u Avganistan graditi naciju, postigli smo svoje ciljeve

VAŠINGTON - Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden rekao je da će povlačenje američkih trupa iz Avganistana završiti 31. avgusta i naglasio da će avganistanski narod odlučiti kako će voditi svoju zemlju kada završi američka vojna misija.

"Neću poslati još jedan naraštaj Amerikanaca da se bori u Avganistanu. Završavamo najduži rat Amerike, ali uvijek ćemo imati veliko poštovanje za hrabrost onih koji su tamo služili", naglasio je Bajden.

On je dao najopširnije komentare o američkom povlačenju iz Avganistana, pod pritiskom kritičara da pruži više objašnjenja o svojoj odluci.

"Nismo išli u Avganistan graditi naciju. Pravo i odgovornost avganistanskog naroda je da sam odluči o svojoj budućnosti i kako žele upravljati svojom zemljom", rekao je Bajden.

"Amerikanci su postigli svoje ciljeve, a avganistanska vlada ima kapacitet da osigura kontinuitet vladanja", naglasio je i obećao da će se američka podrška avganistanskom narodu nastaviti uprkos povlačenju.

Sjedinjene Države su prošle nedjelje napustile vazdušnu bazu u Bagramu, a Pentagon je naveo da je završeno 90 odsto američkog povlačenja. Vašington je pristao na povlačenje koje je dogovorio Bajdenov prethodnik, Donald Tramp.

Bajden je nadjačao vojne lidere koji su željeli zadržati veću prisutnost i pomoći avganistanskim snagama bezbjednosti da spriječe da Avganistan postane poligon ekstremističkih grupa. Sjedinjene Države planiraju zadržati 650 vojnika koji će garantovati bezbjednost američke ambasade.

Bajden je rekao da se može izbjeći da talibani preuzmu vlast u Avganistanu, pojašnjavajući da oni imaju oko 75.000 boraca, a avganistanske bezbjednosne snage njih oko 300.000. Obratio se direktno i prevodiocima američke vojske, koji bi se mogli suočiti s odmazdom jer su pomagali stranoj sili.

"Za vas ima mjesta u SAD-u", obećao im je.

Bajdenova naredba da povuče američke snage do 11. septembra, nakon 20 godina sukoba, poklopila se s napredovanjem talibanskog pokreta nad avganistanskim snagama nakon neuspjelih pregovora. Komandant američkih snaga u Avganistanu, general Ostin Miler, upozorio je prošle sedmice na mogućnost građanskog rata u zemlji, prenosi "Index.hr".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije