Svijet

Bajden: Vrhovni sud nas ugrožava u borbi za čist vazduh

Bajden: Vrhovni sud nas ugrožava u borbi za čist vazduh
Foto: Screenshot/YouTube | Bajden: Vrhovni sud nas ugrožava u borbi za čist vazduh
Tanjug

VAŠINGTON - Vrhovni sud SAD usvojio je juče prijedlog da se ograniče nadležnosti savezne vlade u izdavanju propisa o smanjenju emisije ugljenika iz elektrana.

Sud je to učinio presudom koja će, kako prenosi Rojters, potkopati planove predsjednika Džozefa Bajdena da se uhvati u koštac sa klimatskim promjenama.

U presudi koja je donesena sa šest glasova "za" i tri "protiv" ograničena su ovlašćenja Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) da reguliše emisiju gasova staklene bašte iz postojećih elektrana na ugalj i gas u skladu sa Zakonom o čistom vazduhu, prenio je Rojters.

Bijela kuća je saopštila da advokati administracije analiziraju odluku i traže načine da riješe problem emisije štetnih gasova u postojećim zakonskim okvirima.

Predsjednik SAD Džozef Bajden ocijenio je da odluka Vrhovnog suda prijeti da ugrozi sposobnost SAD da se bore protiv klimatskih promjena.

"Dok postoji rizik da ova odluka ugrozi sposobnost naše nacije da održava čist vazduh i bori se protiv klimatskih promjena, neću popustiti u korišćenju zakonskih ovlašćenja za zaštitim javno zdravlje i borim se protiv klimatske krize", naveo je Bajden u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije