Svijet

Pratite nas na Google news

Bajden će izvršiti reviziju mirovnog sporazuma sa talibanima

Bajden će izvršiti reviziju mirovnog sporazuma sa talibanima
Foto: Tanjug/AP | Bajden će izvršiti reviziju mirovnog sporazuma sa talibanima
SRNA-Rojters

VAŠINGTON - Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena izvršiće reviziju mirovnog sporazuma postignutog prošle godine sa talibanima, rekao je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće DŽejk Saliven u telefonskom razgovoru sa avganistanskim zvaničnikom Hamdula Mohibom, saopšteno je danas iz Bijele kuće.

U saopštenju se navodi da je Salivan u razgovoru sa Mohibom rekao da će biti ispitano da li talibani poštuju preuzete obaveze da prekinu veze sa terorističkim grupacijama, smanje nasilje u Avganistanu i da se uključe u značajnije pregovore sa avganistanskim vlastima.

Prema sporazumu postignugom u februaru prošle godine između SAD i talibana, američke snage treba da napuste Avganistan do maja ove godine u zamjenu za antiterorističke mjere.

Prošle sedmice, broj američkih vojnika u Avganistanu smanjen je na 2.500 što je najniže od njihovog raspoređivanja u toj zemlji 2001. godine.

Međutim, nivo nasilja u Avganistanu je povećan što je dovelo do međunarodnih poziva da se postigne dogovor o prekiodu vatre između avganistanskih snaga i talibana.

Predstavnici dvije strane sastali su se početkom mjeseca radi mirovnih razgovora.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije