Svijet

Bajden će poništiti nekoliko Trampovih odluka

Bajden će poništiti nekoliko Trampovih odluka
Foto: Tanjug/AP | Bajden će poništiti nekoliko Trampovih odluka

NJUJORK - Administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena podržava rješenje o formiranju dvije države između Izraela i Palestinaca i poništiće nekoliko odluka prethodnih vlasti na čelu sa Donaldom Trampom, rekao je danas vršilac dužnosti predstavnika SAD u UN pred Savjetom bezbjednosti Ričard Mils.

Palestinci žele državu na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze sa Istočnim Jerusalimom kao prijetonicom, ali je tu teritoriju zauzeo Izrael u Bliskoistočnom ratu 1967. godine.

Međutim, na osnovu neuspjelog Trampovog mirovnog prijedloga Vašington priznaje jevrejska naselja na okupiranoj teritoroji kao dio Izraela.

Mils je u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN istakao da će Vašington od Izraela i Palestinaca tražiti da izbjegavaju jednostrane korake koji će otežati rješenje sa dvije države, poput aneksije teritorije, aktivnosti oko naselja, uništenjam podsticanje na nasilje i osiguranja odštete a pojedince uhapšene zbog terorizma.

On je najavio da Bajdenova administracija planira da obnovi pomoć Palestincima i d preduzme korake ka ponovnom otvaranju palestinske diplomatske misije u Vašingtonu.

Trampova administracija ukinula je oko 360 miliona godišnje pomoći za agenciju UN koja podržava palestinske izbjeglice /UNRVA/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije