Svijet

Bajden dolazi u Brisel na samit NATO

Bajden dolazi u Brisel na samit NATO
Foto: Tanjug/AP arhiva | Bajden dolazi u Brisel na samit NATO

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Džo Bajden i ostali lideri NATO zemalja planiraju da na samitu u Briselu 14. juna razgovaraju o odnosima sa Rusijom i Kinom, povlačenju trupa iz Avganistana i budućnosti Alijanse.

Sastanak u sedištu NATO u Briselu će biti prilika za Bajdena da obnovi odnose sa liderima iz Evrope i Kanade licem u lice, koji su postali zategnuti nakon predsjedničkog mandata Donalda Trampa, ocjenjuje AP.

"Ovo je jedinstvena prilika da ponovo postavimo NATO kao trajnu, čvrstu vezu između Evrope i Severne Amerike", rekao je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je rekao da će sastanak da se fokusira na bezbijednosne izazove današnjice i sutrašnjice - ruske agresivne akcije, prijetnju terorizmom, sajbernapade, nove i opasne tehnologije, bezbijednost usled klimatskih promena i jačanje Kine.

Sastanak će se održati u vrijeme kada će NATO trupe početi da napuštaju Avganistan, što je najveća i najizazovnija operacija alijanse ikada, sa ciljem da se ne ponovi nikada teroristički napad u Njujorku, koji se dogodio 11. septembra 2001.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije