Svijet

Bajden na evropsku turneju dodao i posjetu Poljskoj

Bajden na evropsku turneju dodao i posjetu Poljskoj
Foto: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky | Bajden na evropsku turneju dodao i posjetu Poljskoj

VAŠINGTON - Američki predsjednik Džozef Bajden dodao je posjetu Poljskoj u svoj raspored ovonedjeljnog putovanja u Evropu zbog hitnih sastanaka sa NATO-om i evropskim saveznicima, ali ne planira posjetu Ukrajini, u trenutku kada se ruska invazija na ovu zemlju nastavlja, saopštila je Bijela kuća.

Bajden će prvo otputovati u Brisel, a zatim u Poljsku gdje će se sastati sa tamošnjim liderima, navela je sekretarka za štampu Džen Psaki u jučerašnjem saopštenju, prenosi AP.

"Američki predsjednik će otputovati u Varšavu na bilateralni sastanak sa poljskim predsjednikom Andžejem Dudom, koji je zakazan za subotu. Bajden će razgovarati o tome kako da SAD, zajedno sa svojim saveznicima i partnerima, odgovore na 'humanitarnu krizu i krizu u poštovanju ljudskih prava koja je nastala neopravdanim i ničim izazvanim ratom Rusije protiv Ukrajine'", rekla je Psaki.

On će danas, uoči svog putovanja, razgovarati o ovom sukobu sa evropskim liderima, a očekuje se da na tim konsultacijama učestvuju predsjednik Francuske Emanuel Makron, njemački kancelar Olaf Šolc, italijanski premijer Mario Dragi i britanski premijer Boris Džonson, saopštila je u nedjelju Bijela kuća.

Zvaničnici Bijele kuće rekli su i da američki predsjednik ne planira da putuje u Ukrajinu, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije