Svijet

Bajden nazvao Putina "ubicom"

Bajden nazvao Putina "ubicom"
Foto: Tanjug/AP | Bajden nazvao Putina "ubicom"

MOSKVA - Američki predsjednik Džo Bajden izjavio je danas da će predsjednik Rusije Vladimir Putin uskoro osjetiti posljedice direktnog miješanja u američke predsjedničke izbore 2020. kako bi njihov ishod prevagnuo u korist Donalda Trumpa.

"Platiće cijenu, a kakve će biti posljedice, vidjećete uskoro", rekao je Bajden u razgovoru za ABC News.

On je to izrekao nakon izvještaja obavještajnih službi u kojem se potkrepljuju optužbe da iza miješanja Rusije u izbore stoji sam Putin. Rusi uzvraćaju da se radi o neutemeljenim optužbama.

Bajden je za Putina rekao da ga relativno dobro poznaje te da je, po njegovom iskustvu sa stranim čelnicima, najvažnija stvar poznavati sagovornika. Takođe je rekao da ne vjeruje da Putin ima dušu, a na pitanje misli li da je ruski predsjednik ubica, odgovorio je potvrdno.

"Da, mislim to", rekao je Bajden kratko.

Sa druge strane, Kremlj je danas odbacio tvrdnje američkih obavještajnih službi o navodnom miješanju Rusije u predsjedničke izbore u SAD prošle godine kao neistinite i neosnovane, prenosi TASS.

"Rusija se nikada nije miješala u američke izbore. Ne slažemo se sa zaključcima izvještaja koji se tiču naše zemlje. Rusija se nije miješala u prethodne izbore i nije se miješala u izbore 2020. godine, na koje se ovaj izvještaj odnosi. Rusija nije bila umiješana u kampanje protiv bilo kog od kandidata", naglasio je portparol ruskog predsjednika.

Predsedavajući Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin smatra da je izjava američkog predsednika Džoa Bajdena o ruskom šefu države Vladimiru Putinu uvreda za Ruse i histerija iz nemoći.

"Bajden je svojom izjavom uvrijedio građane naše zemlje. To je histerija iz nemoći. Putin je naš predsjednik i napadi na njega su napadi na našu zemlju", napisao je Volodin na svom kanalu na Telegramu.

Podsjetimo, prekjuče je kancelarija direktora Nacionalne obavještajne službe objavila procjenu obavještajne zajednice o stranim prijetnjama na američkim predsjedničkim izborima 2020. godine.

Između ostalog, taj izveštaj tvrdi da su ruske vlasti navodno pokušale da diskredituju aktuelnog predsjednika Džoa Bajdena i njegovu Demokratsku stranku tokom prošlogodišnje predizborne kampanje, navodi agencija.

TASS prenosi da će vlasti SAD na osnovu tih nalaza uvesti nove sankcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije