Svijet

Bajden planira formalno proglasiti masakr nad Jermenima genocidom

Bajden planira formalno proglasiti masakr nad Jermenima genocidom
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Bajden planira formalno proglasiti masakr nad Jermenima genocidom

VAŠINGTON - Američki predsjednik Džozef Bajden priprema se da proglasi masakr nad više od milion Jermena u vrijeme Otomanskog carstva genocidom ove sedmice, što će dodatno otežati odnose s Turskom, javljaju američki mediji.

Dvije osobe upoznate s ovom odlukom rekle su da se očekuje da će predsjednik ovo najaviti u okviru zvaničnog saopštenja na Dan sjećanja u subotu 24. aprila, javio je Si-En-En.

Iako bi ovo bio uglavnom simboličan potez, to će značiti odvajanje od višedecenijske prakse pažljivo biranog rječnika Bijele kuće u vrijeme kada su Ankara i Vašington u sukobu oko mnogih pitanja.

"On je donio odluku i upotrijebiće riječ genocid u svojoj izjavi u subotu", rekao je neimenovani izvor.

Očekuje se da će Bajden opisati kao genocid deportaciju, izgladnjivanje i masakr Jermena u rukama otomanskih Turaka 1915. godine, piše "Vol strit žurnal".

Zvaničnici su rekli da odluka nije konačna i da se Bajden može u posljednjem trenutku predomisliti i izostaviti riječ genocid, što su učinili i drugi predsjednici prije njega.

Turska negira da je riječ o genocidu, jer su Jermeni digli ustanak protiv vlasti.

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu rekao je ranije da će takva deklaracija Bajdena samo nanijeti štetu odnosima Turske i SAD.

Bajden je u vrijeme dok je bio kandidat rekao da će, ako bude izabran, podržati rezoluciju koja priznaje genocid nad Jermenima te da će osnovna tema njegove administracije biti univerzalna ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije