Svijet

Bajden potpisao uredbu za olakšavanje glasanja

Bajden potpisao uredbu za olakšavanje glasanja
Foto: Tanjug/AP arhiva | Bajden potpisao uredbu za olakšavanje glasanja

VAŠINGTON - Američki predsjednik, demokrata Džozef Bajden, potpisao je danas uredbu koja bi Amerikancima trebalo da olakša glasanje, saopšteno je iz Bijele kuće, dok republikanci širom zemlje istovremeno pokušavaju da ograniče pravo glasa nakon izbora 2020. godine, javlja Rojters.

Bajden je uredbu potpisao na 56. godišnjicu "Krvave nedelje", kada su vojnici iz Alabame i policija napali demonstrante u gradu Selmi, koji su protestovali zbog rasne diskriminacije na izborima.

"Nasljeđe marša u Selmi je da, iako ništa ne može spriječiti slobodan narod da vrši svoju najsvetiju građansku moć, postoje oni koji će učiniti sve da mu oduzmu tu moć“, rekao je Bajden u unapred snimljenoj izjavi objavljanoj danas.

U srijedu su demokrate u Predstavničkom domu izglasale zakon kojim se, između ostalog, od saveznih država traži da određivanje granica izbornih jedinica prenesu na nezavisne komisije, ali taj zakon, zbog stava republikanaca ima male šanse da bude izglasan u Senatu, navodi agencija.

Bajdenova uredba nalaže saveznim agencijama da za 200 dana predaju plan proširenja postupka registracije birača i distribucije informacija o izborima, a državnoj upravi nalaže da modernizuje savezne sajtove i digitalne servise koji pružaju informacije o izborima.

Težnja demokrata da olakšaju glasanje poklopila se sa pokušajima republikanskih predstavnika u desetak država da ograniče pristup glasanju, nakon što je bivši predsjednik Donald Tramp izgubio na izborima u novembru prošle godine.

Tramp je tvrdio da su izbori pokradeni i kritikovao glasanje putem pošte.

Zvaničnik administracije izjavio je u subotu da Bajden u uredbi navodi da je dužnost da se obezbijedi što jednostavnija registracija birača i samo glasanje za sve koji imaju pravo da izađu na izbore.

Bajden je pozvao Senat da usvoji zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije