Svijet

Bajden se obratio javnosti: Stanje će biti gore prije nego postane bolje

Bajden se obratio javnosti: Stanje će biti gore prije nego postane bolje
Foto: Tanjug/AP | Bajden se obratio javnosti: Stanje će biti puno gore prije nego postane bolje

Američki predsjednik Džo Bajden je potpisao deset izvršnih uredbi kojima želi da unaprijedi borbu protiv korona virusa.

Ubrzaće vakcine, a uvešće i hitnu promjenu zakona koji će omogućiti pojačanu proizvodnu maski i lijekova za tretiranje Kovida.

Osniva se i Nacionalni odbor za testiranje koji će povećati broj testiranih građana, kao i Radna grupa za zdravstvenu ravnopravnost koja bi trebala osigurati "pravedan" odgovor na pandemiju.

Borbu protiv pandemije će podignuti na nacionalni nivo, za razliku od svog prethodnika Donalda Trampa koji je odluke prepuštao saveznim državama, piše BBC.

Izvršnom odredbom će poboljšati dijeljenje i analizu podataka o virusu na nivou Sjedinjenih Američkih Država.

"Do sada se nismo mogli osloniti na federalnu vladu, ona nije s hitnošću, fokusom i koordinacijom koja nam je potrebna u borbi s pandemijom, a onda smo platili cijenu", rekao je Bajden, dodajući da Amerika posljednjih sedmica bilježi između 3 i 4 hiljade smrti od Kovida dnevno.

"Stanje će biti puno gore prije nego što postane bolje. 20 odsto smrti u cijelom svijetu odlaze na SAD, iako naša zemlja čini samo 4% svjetske populacije", rekao je.

Obavezan test prije puta u SAD, izolacija po dolasku

Američka Uprava za zaštitu na radu će objaviti smjernice za zaštitu od zaraze korona virusom, te kontrolisati njihovo sprovođenje.

Pored već najavljenog pravila o obaveznom nošenju maski i držanju distance u zgradama vlade, maske postaju obvezne na aerodromima i na mnogim avionima i željezničkim linijama. Putnici koji ulaze u SAD će prije puta morati imati negativan test, a po dolasku će morati u izolaciju.

Cilj nove administracije je da se vakciniše 100 miliona ljudi do kraja aprila i da se ponovo otvori većina škola u idućih sto dana. Bajden je naredio izdavanje smjernica za sigurni povratak u djece u škole i vrtiće.

Na stadionima i u društvenim centrima će se otvoriti centri za vakcinisanje, a osiguraće se i jača finansijska podrška lokalnim kancelarijama za borbu protiv pandemije.

SAD se vraća u SZO

Aktivira se i zakon o proizvodnji koji će ubrzati proizvodnju zaštitne opreme i zaliha neophodnih za proizvodnju vakcina.

Saveznim državama će nadoknaditi sve troškove za osoblje i neophodne zalihe poput zaštitnih maski za škole.

Bajden je u svom govoru apelovao na Amerikance da nose maske narednih 99 dana.

"Nošenje maski je nažalost postalo stranačko pitanje, ali to je patriotski čin", rekao je.

Glavni Bajdenov savjetnik za zdravstvo, Entoni Fauči, najavio je još jedan zaokret u odnosu na Trampa: SAD će podijeliti jedan dio svojih vakcina siromašnim zemljama.

Fauči je najavio i da SAD nastavlja finansirati SZO, te da se poništava Trampova odluka o napuštanju ove organizacije, prenio je "Index.hr".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije