Svijet

Bajden u Generalnoj skupštini UN: Rusija će se umoriti

Bajden u Generalnoj skupštini UN: Rusija će se umoriti
Foto: Tanjug/AP | Bajden u Generalnoj skupštini UN: Rusija će se umoriti

Predsjednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da ta zemlja mora da preuzme ulogu zemlje koja predvodi čovječanstvo u ovom kritičnom trenutku i sarađuje sa zemljama u svim dijelovima svijeta povezujući ih za ostvarenje zajedničkih ciljeva i udružujući se sa partnerima koji dijele zajedničku viziju budućnosti svijeta.

On je na debati u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija rekao da SAD streme "bezbjednijem, prosperitetnijem i pravednijem svijetu za sve ljude" jer je budućnost Amerike povezana sa ostatkom svijeta, kao i da nijedna zemlja ne može sama da odgovori na izazove današnjice.

Bajden je rekao da SAD održavaju ozbiljne konsultacije sa mnogim državama članicama UN o proširenju Savjeta bezbjednosti UN, dodajući da je potrebno "više glasova i više prijedloga na stolu" jer UN moraju da nastave da čuvaju mir, sprečavaju sukobe i ublažavaju ljudsku patnju, prenosi Tanjug.

Američki predsjednik rekao je i da ta zemlja radi na tome da globalne institucije kao što je Svjetska banka postanu osjetljivije, efikasnije i inkluzivnije i ukazao da Amerika ulaže napore da reformiše Svjetsku trgovinsku organizaciju kako bi očuvala konkurenciju, otvorenost, transparentnost i vladavinu zakona, istovremeno štiteći radnike i pokrećući tranziciju čiste energije i održivog rasta.

Prema njegovim riječima, organizacija G20, kao vitalni forum je ojačana.

On je istakao da će Amerika braniti demokratiju širom svijeta, ali je naglasio da se u partnerstvu SAD sa drugim zemljama ne radi o izdržavanju i preuzimanju obaveza bilo koje zemlje.

"O odnosima sa Kinom želim da budem jasan i dosljedan. Trudimo se da odgovorno upravljamo konkurencijom između naših zemalja kako ne bi došlo do sukoba", predočio je Bajden i izrazio spremnost SAD da rade zajedno sa Kinom na pitanjima koja uključuju i klimatsku krizu koja je vidljiva svuda u svijetu.

On je poručio da se ne smije dozvoliti Rusiji da "brutalizuje" Ukrajinu bez posljedica, ocijenivši da se ovonedjeljno okupljanje održava "pod sjenkom sukoba" koji je opisao kao "nezakoniti osvajački rat Rusije".

"Nijedna nacija ne želi više od Ukrajine da se rat završi. Samo Rusija stoji na putu miru jer je cijena Rusije za mir kapitulacija Ukrajine i (prisvajanje) njenih teritorije. Ali Rusija će se umoriti. Ako odustanemo od osnovnih principa Sjedinjenih Država, ako dozvolimo da se Ukrajina rascijepi da bismo umirili agresora, može li se bilo koja država članica ovog tijelu osjećati zaštićenom i da li će nezavisnost bilo koje nacije biti sigurna", upitao je Bajden i ponovio podršku Vašingtona Ukrajini i diplomatskom rješenju koje bi donijelo pravedni i trajni mira, navodi Gardijan.

Prema njegovim riječima Rusija snosi odgovornost za rat u Ukrajini i ona je jedina koja ima moć da odmah okonča rat.

"SAD će nastaviti da stoje uz narod Ukrajine koji brani svoj suverenitet, teritorijalni integritet i slobodu", poručio je američki predsjednik.

               

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije