Svijet

Bajden ukida zabranu transrodnim osobama da služe u vojsci

Bajden ukida zabranu transrodnim osobama da služe u vojsci
Foto: Tanjug/AP arhiva | Bajden ukida zabranu transrodnim osobama da služe u vojsci

Očekuje se da će predsjednik SAD Džo Bajden već danas ukinuti odluku predsjednika Trampa kojom je zabranio transeksualcima da služe u američkoj vojsci.

Trampova zabrana kojoj su se sve vrijeme podsmjevali LGBTQ aktivisti i nazivali je surovom i iracionalnom, prvi put je predstavljena javnosti preko Twittera u julu 2017. godine.

Tramp je tom odlukom ukinuo prethodno odobrenje transeksualcima da mogu da budu angažovani u vojsci SAD, a koje je donio predsjednik Barak Obama.

Bijela kuća je odbila da prokomentariše najavljeni plan, ali je prošle nedelje sekretarka za informisanje u Bijeloj kući Džin Psaki najavila da će nova administracija ukunuti zabranu izvršnim aktom u prvim danima Bajdenovog predsjedničkog mandata, prenosi CNN.

Dok je Tramp tvrdio da bi promjena pola i hormonski tretman transrodnih osoba bili preskupi za vojsku, u studiji koju je naručio Pentagon navodi se da bi dozvola traseksualcima da služe u američkoj vojsci imala tek minimalan uticaj na spremnost oružanih snaga i njihov budžet.

U istoj studiji se navodi da u vojsci služi od 1.320 do 6.630 transrodnih osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije