Svijet

Bajden zbog Rusije drži sastanak sa svim saveznicima

Bajden zbog Rusije drži sastanak sa svim saveznicima
Foto: Tanjug/AP | Bajden zbog Rusije drži sastanak sa svim saveznicima

OTAVA, VAŠINGTON - Američki predsjednik Džo Bajden razgovaraće danas o ukrajinskoj krizi sa liderima Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Poljske, Rumunije, Britanije, Evropske unije i NATO-a, saopštila je kancelarija kanadskog premijera Džastina Trudoa.

Bijela kuća je prethodno saopštila da su Bajden i italijanski premijer Mario Dragi potvrdili juče privrženost suverenitetu Ukrajine i spremnost da Rusiji nanesu veliki ekonomski udarac ukoliko napadne svog susjeda, prenosi agencija Rojters.

Senat SAD usvojio rezoluciju o podršci Ukrajini

Američki Senat izglasao je rezoluciju kojom se izražava podrška nezavisnosti Ukrajine i upozorava na mogućnost ruske vojne agresije na tu susjednu zemlju.

Takva akcija Senata je uslijedila nakon što je američki predsjednik Džo Bajden izjavio da SAD imaju "sve signale" da će kroz nekoliko dana doći do potencijalnog ruskog napada na Ukrajinu, prenosi agencija Rojters.

Rezolucija senatora, koja nema snagu zakona, usvojena je jednoglasno i bez prigovora.

"Ovaj Kongres je ujedinjen u podršci ukrajinskoj nezavisnosti i suverenitetu", izjavio je senator Rob Portman, predstavljajući rezoluciju zajedno sa demokratskom senatorkom Džinom Šahin iz Nju Hempšira i drugima.

Senatori su se, međutim, udržali od usvajanja zakona kojim bi se sankcionisala Rusija, pridržavajući se strategije Bijele kuće za ublažavanje krize.

Senatori su poručili da Bajdenova administracija može sama da uvede sankcije, bez obzira na akciju Kongresa.

"Nije pitanje da li već kako ćemo odgovoriti Putinu", izjavila je Šahin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije