Svijet

Bajdenov savjetnik za nauku podnio ostavku

Bajdenov savjetnik za nauku podnio ostavku
Foto: Tanjug/AP arhiva | Bajdenov savjetnik za nauku podnio ostavku

VAŠINGTON - Glavni savjetnik za nauku američkog predsjednika Džozefa Bajdena, Erik Lander, podnio je ostavku nakon izvještaja o maltretiranju podređenih.

Ostavka je usljedila uprkos prvobitnom insistiranju Bijele kuće da Lander ostane na svojoj poziciji i primjeni korektivnih mjera u nastojanju da se obezbjedi bolje radno okruženje u američkoj Kancelariji za naučnu i tehnološku politiku, prenosi portal “Politiko”.

"Bila mi je velika čast da služim kao vaš savjetnik za nauku i radim sa izvanredno talentovanim kolegama u Kancelariji za naučnu i tehnološku politiku (OSTP)“, napisao je Lander u pismu ostavke dostavljenom predsjedniku.

On je dodao da će njegova ostavka stupiti na snagu najkasnije do 18. februara kako bi omogućio uredan transfer.

“Pogođen sam time što sam nanio bol bivšim i sadašnjim kolegama načinom na koji sam razgovarao sa njima”, dodao je on u pismu.

Njegova ostavka je najozbiljniji odlazak iz predsjedničkog tima do sada, pošto njegova kancelarija ima status na nivou kabineta, navodi “Politiko”, uz podsjećanje da je Bajden obećao da će imati politiku nulte tolerancije kada je u pitanju mobing.

“Predsjednik je večeras prihvatio pismo ostavke dr Erika Landera, uz zahvalnost za njegov rad u OSTP-u na pandemiji, raku, klimatskim promjenama i drugim ključnim prioritetima”, izjavila je sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki.

Bijela kuća je ranije pokrenula istragu o Landeru tokom koje su pronađeni “vjerodostojni dokazi” da je maltretirao svoju tadašnju generalnu zastupnicu Rejčel Volas.

Pored toga, 14 sadašnjih i bivših zaposlenih u njegovoj Kancelariji podijelilo je opise toksičnog radnog okruženja pod Landerom, gdje kažu da je Lander često maltretirao i otpuštao podređene, posebno omalovažavajući žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije