Svijet

Bajdenovi lapsusi u 2021: Od Klutina do omnikrona

Bajdenovi lapsusi u 2021: Od Klutina do omnikrona
Foto: Tanjug/AP | Bajdenovi lapsusi u 2021: Od Klutina do omnikrona
Tanjug

BEOGRAD - Džozef Bajden (79) početkom prošle godine ušao je u Bijelu kuću kao 46. američki predsjednik, a pored uobičajenih dužnosti na tom mjestu za prvu godinu njegovog mandata vezuje se i nekolko lapsusa i nespretnih ispada.

Bajden je svojevremeno i sam sebe nazvao "gaf mašinom", kako je prenio CNN. "Ali, bogu hvala, to je ništa u poređenju s jednim tipom koji ne može da kaže istinu", rekao je Bajden prije tri godine u predizbornoj kampanji, kada je za rivala imao Donalda Trampa, koga je jednom nazavao Džordžom. Bajden je na dužnost stupio 20. januara, a od tada je napravio nekoliko lapsusa. On je pogrešno izgovorio ime ruskog kolege Vladimira Putina, dok je govorio o politici Vašingtona prema Moskvi i nazvao ga "Klutin".

"Takođe sam stavio do znanja predsjedniku Klutinu da su Sjedinjene... Putinu... da su SAD nepokolebljive u podršci našim saveznicima i partnerima u Evropi", ispravio se Bajden. Premijer Australije Skot Morison dobio je nadimak "momak odozdo". Tokom jedne od konferencija za novinare, Bajden se okrenuo prema prisutnom britanskom premijeru Borisu Džonsonu i zahvalio mu na saradnji. Onda je pogledao prema ekranu, na kojem je bilo lice Morisona, koji se uključio putem video-linka. "Želim da zahvalim i onom momku odozdo. Hvala puno. Hvala, druže", kazao je Bajden Morisonu. Za razliku od njih, potpredsjednica Kamala Haris je dobila novu "titulu" - postala je "predsjednica".

Bajden je tokom govora održanom povodom podjele oko 100 miliona vakcina u SAD Kamalu Haris nazvao predsjednicom, prenio je tada "Njujork post". "Sada kada smo predsjednica Haris i ja virtuelno obišli vakcinacioni centar u Arizoni, jedna od medicinskih sestara koja obavlja vakcinaciju rekla je da je svaki ubod vakcinom kao davanje doze nade", rekao je Bajden. Gradonačelnicu Čikaga Lori Lajtfut Bajden je nazvao gradonačelnikom. "Gospodine gradonačelniče, hvala vam na pozivu u vaš grad", kazao je tokom govora na temu vakcinacije u privatnom sektoru.

U julu Bajden je govorio o infrastrukturnom projektu i usput dobijao razna pitanja od novinara na konferenciji, a onda je želio da ubrza priču i rekao da "mora da stigne što prije u helikopter", kada mu je prišla Haris. Predsjednik i potpredsjednica su razmijenili, kratak, tih razgovor koji se završio tako što je Haris rekla "Florida, da", prenio je "Njujork post". "Oh, da. Izvinjavam se. Hvala vam, gospođo potpredsjednice", izjavio je Bajden i vratio se mikrofonu.

Bajden je potom počeo da priča o nesreći koja je pogodila Floridu, kada se srušila zgrada od 12 spratova. I kada je riječ o novom soju, omikronu, Bajden je napravio lapsus i nazvao ga - omnikron. Kako prenosi "LA tajms", Bajden je tokom govora iz Bijele kuće o spremnosti Amerike da se suoči s novim sojem, nekoliko puta izgovorio "omnikron", umjesto omikron. Bajden je imao problem i s ravnotežom, pošto je tri puta pao kada je ulazio u predsjednički avion, ali je ipak sve prošlo dobro.

"Bajden se osjeća dobro nakon što se spotakao o stepenice dok se peo u predsjednički avion", rekla je tom prilikom portparolka Bijele kuće Karin Žan-Pjer. Ona je sugerisala da su jaki vjetrovi u vojnoj bazi Endruz, u blizini Vašingtona, možda uzrokovali pad. Američki mediji nagađali su da li je Bajden zaspao tokom razgovora s premijerom Izraela Naftalijem Benetom, a onda i na klimatskom samitu u Glazgovu... Dobio je i oštre kritike američke javnosti, jer je tokom dopremanja tijela američkih vojnika iz Kabula, koji su ubijeni u terorističkom napadu, gledao u sat.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije