Svijet

Baku i Jerevan nastavljaju razmjenjivati optužbe

Baku i Jerevan nastavljaju razmjenjivati optužbe
Foto: Tanjug/AP | Baku i Jerevan nastavljaju razmjenjivati uzajamne optužbe

JEREVAN/BAKU - Jermenija i Azerbejdžan ponovo su danas razmijenile optužbe u vezi sa bombardovanjem stambenih naselja i pored sporazuma u kome su se saglasili da će izbjegavati civilne mete u području Nagorno-Karabaha.

Obje strane prijavile su granatiranje samo nekoliko sati nakon što je u Ženevi postignut sporazum o deskalaciji sukoba između ministara spoljnih poslova dvije zemlje i izaslanika Francuske, Rusije i SAD.

U obnovljenim sukobima dvije strane oko Nagorno-Karabaha, koji su izbili 27. septembra, broj žrtava premašio je 1.000.

Služba za vanredne situacije u Nagorno-Karabahu saopštila je da je centralna pijaca u Stepanakertu bila meta granatiranja i da su veliki dijelovi nje izgorjeli.

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da je nekoliko civila ranjeno u napadima na grad Šuši, 15 kilometara dalje na jugu, a ombudsman u Nagorno-Karabahu za ljudska prava rekao je da je civil u regionu Martuni poginuo kada je granata pogodila njegovu kuću.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana odbacilo je ove optužbe. Isti izvor navodi da su oblasti Tertet, Agdam i Agdžabedi bile meta granatiranja, kao i grad Gubadli u blizini granice sa Iranom, koji su ove sedmice zauzele azerbejdžanske snage.

Nedavno napredovanje Azerbejdžana na ratištu, koje uključuje nekoliko okolnih regiona, umanjilo je želju Bakua da postigne trajan mirovni sporazum i zakomplikovalo međunarodne mirovne napore.

Vojska Nagorno-Karabaha saopštila je da je 1.166 njenih vojnika ubijeno od 27. septembra. Azerbejdžan, koji ne otkriva vojne žrtve, saopštio je da je poginuo 91 civil. Rusija je procijenila da je na obje strane poginulo oko 5.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije