Svijet

Baroso: Na Istoku dvije koncepcije Evrope

Baroso: Na Istoku dvije koncepcije Evrope
Baroso: Na Istoku dvije koncepcije Evrope

STRAZBUR - Predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso izjavio je danas da se "kod istočnih susjeda Evropske unije uočavaju dvije koncepcije Evrope koja jedna drugoj protivreče", dodajući da iz poslednjih događaja u Ukrajini treba izvući pouku o potrebi podrške miru.

"Jedna (koncepcija) je moderna, otvorena i demokratska Evropa, u kojoj se 28 zemalja dobrovoljno ujedinilo u EU radi postizanja najrevolucionarnijeg napretka u istoriji čovječanstva na planu odnosa među tim zemljama", rekao je Baroso u Evropskom parlamentu u svom izlaganju posvećenom stogodišnjici izbijanja Prvog svjetskog rata.

"A postoji i stara koncepcija Evrope, u skladu sa kojom se nastavlja sa mišljenjem i postupanjem u kategorijama sile, sfera uticaja, diktata i nepovjerenja po principu 'zavadi pa vladaj'", rekao je Baroso, dodajući da ako se uporede te koncepcije i uz pamćenje na dva svjetska rata "ispravno je reći da smo već izvukli pouke".

"EU - to je naša pouka poslije dva svjetska rata i ona treba da postoji i ubuduće", rekao je predsjednik EK, a prenijela je ukrajinska agencija UNIAN.

"Nikada, ponavljam nikada, ne treba da prihvatamo mir i stabilnost kao nešto što se podrazumjeva. Treba da zaštitimo Evropu, da štitimo mir i stabilnost u Evropi", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije