Svijet

Belgija: Povratak ”u normalu” tek za godinu dana?

Belgija: Povratak ”u normalu” tek za godinu dana?
Foto: N.N. | Belgija: Povratak ”u normalu” tek za godinu dana?

BRISEL - Belgija je u posljednja 24 sata zabilježila 1298 novozaraženih i 42 smrta slučaja kao posledice epidemije korna virusa.

Od početka pandemije u državi od oko 11 miliona stanovnika zaraženo je preko 6.000 ljudi od čega je 220 preminulo.

Iz belgijskog Centra za krizne situacije ocijenjuju da se zaraza COVID19 dvije nedjelje od uvođenja vanrednih mjera i dalje nalazi u ”uzlaznoj fazi”.

"Ako se mjere primijenjuju polovično, vreme potrebno za njihovo dejstvo će biti dvostruko duže. Zato je izuzetno važno da svi primijenjuju sve mjere”, kaže belgijski portparol za borbu protiv COVID19 Emanuel Andre.

Belgijski eksperti podsjećaju na važnost obavezne fizičke udaljenosti od 1,5 metra kako bi se spriječio prenos virusa kapljicama.

Dodaje se da nije neophodno nošenje zaštitnih maski izvan specifičnih okruženja kao što su bolnice, ali se i poziva na redovno pranje ruku.

Kada je riječ o upotrebi antibiotika, belgijski zdravstveni radnici naglašavaju da oni ne djeluju na viruse i da postoje drugi tretmani koji se trenutno eksprimentalno koriste u bolnicama, među kojimima je i lijek ”Hlorokin”.

Belgijskji stručnjaci u oblasti medicine kažu da se tek po dostizanju ”vrhunca epidemije” može početi sa razmatranjem postepenog ukidanja trenutnih vanrednih mjera za borbu protiv COVID19.

Ocijenjuje se da bi moglo proći i do godinu dna dok se situacija u Belgiji ne vrati na normalu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije