Svijet

Pratite nas na Google news

Bezosov telefon hakovan zbog fajla saudijskog princa?

Bezosov telefon hakovan zbog fajla saudijskog princa?
Foto: N.N. | Bezosov telefon hakovan zbog fajla saudijskog princa?
Tanjug

DUBAI - Telefon milijardera Džefa Bezosa, osnivača Amazona i vlasnika "Vašington posta", bio je hakovan nakon što je primio fajl poslat sa naloga saudijskog prestolonasljednika Mohameda bin Salmana, pretpostavljaju eksperti Ujedinjenih nacija.

Stručnjaci su pozvali na pokretanje hitne istrage u SAD-u o informacijama koje su dobili, a sugerišu da je Bezosov telefon bio hakovan nakon što je primio MP4 video fajl poslat sa "WhatsApp" naloga saudijskog princa, prenio je AP.

Bezos je istupio u javnost o incidentu nakon što mu je navodno prijetio tabloid "Nešenal inkvajarer" da će objaviti selfije "ispod pojasa" i druge privatne poruke koje je razmjenjivao sa ženom sa kojom je bio u vezi dok je istovremeno bio u braku.

U forenzičkom izvještaju koji je naručio Bezos i podijelio sa ekspertima UN procjenjuje se sa velikom izvjesnošću da je njegov telefon hakovan 1. maja 2018. godine, putem video fajla MP4.

Oktobra iste godine saudijski agenti ubili su u saudisjskom konzulatu u Turskoj kritičara Saudijske Arabije i kolumnistu "Vašington posta" Džamala Kašogija.

"Vašington post" je pisao veoma kritično o saudijskoj vladi nakon ubistva.

"Informacije koje smo dobili sugerišu moguću umiješanost prestolonasljednika u nadzor Bezosa, u nastojanju da utiče, ako ne i da ućutka, izvještavanje "Vašington posta" o Saudijskoj Arabiji'', rekli su nezavisni stručnjaci UN.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije