Svijet

Bijela kuća: Bajden i Šolc 7. februara o situaciji u Ukrajini

Bijela kuća: Bajden i Šolc 7. februara o situaciji u Ukrajini
Foto: Tanjug/AP | Bijela kuća: Bajden i Šolc 7. februara o situaciji u Ukrajini

VAŠINGTON - Američki predsjednik Džozef Bajden i novi njemački kancelar Olaf Šolc razgovaraće o situciji u Ukrajini tokom sastanka 7. februara u Vašingtonu, saopštila je danas Bijela kuća.

Kako se navodi, Bajden i Šolc će takođe razgovarati o saradnji u borbi sa pandemijom kovid-19, klimatskim promjenama i ekonomskim i bezbjednosnim pitanjima, prenosi AP.

Sastanak dolazi u trenutku kada u NATO izražavaju rastuću zabrinutost zbog gomilanja oko 100.000 ruskih vojnika u blizini Ukrajine, što bi moglo da znači da Moskva planira da izvrši invaziju na svog susjeda, dok Rusija negira takve namjere.

Odbijanje Njemačke da se pridruži SAD i drugim članicama NATO-a u obezbjeđivanju oružja Ukrajini iznerviralo je neke saveznike i postavilo pitanja o rješenosti Berlina da se suprotstavi Rusiji, navodi AP.

Bijela kuća je najavila Šolcovu posjetu dan nakon što su SAD pismeno poručile Rusiji da odbijaju njene glavne zahtjeve za rješavanje dugo tinjajuće krize oko Ukrajine, a Kremlj je danas poručio da je odbijanje SAD ostavilo "malo prostora za optimizam".

Sastanak sa Bajdenom biće Šolcov prvi dolazak u Ovalni kabinet od kada je preuzeo vođstvo svoje zemlje u decembru, prenosi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije