Svijet

Pratite nas na Google news

"Bijeli kombiji" sa Facebooka u kojima siluju i ubijaju žene izazvali strah

"Bijeli kombiji" sa Facebooka u kojima siluju i ubijaju žene izazvali strah
Foto: N.N. | Ilustracija
Srna

BALTIMOR - Neprovjerene glasine na "Facebooku" dovele su do zastrašujućih priča o bijelim kombijima u američkom gradu Baltimoru u kojima otmičari siluju i ubijaju žene, a zatim prodaju njihove organe.

Mada nema dokaza koji ukazuju da se to događa, serija postova na "Facebooku" dovela je do istupa gradonačelnika Baltimora, koji je podlegao glasinama.

"Ne parkirajte kola blizu bijelog kombija. Važno je da imate mobitel za slučaj da vas neko pokuša oteti", poručio je u televizijskom razgovoru gradonačelnik Bernard Džek Jang.

Gradonačelnik priznaje da mu baltimorska policija nije rekla ništa o tim slučajevima, ali da je vidio informacije o tome "Facebooku".

Istovremeno, baltimorska policija navodi da su svjesni postova na društvenim mrežama, ali da nisu primili nikakve prijave o stvarnim incidentima.

Glasine o otmicama i silovanjima žena u bijelim kombijima u Baltimoru podijeljene su posljednjih sedmica i na nivou SAD na stotine hiljada puta na "Facebooku" i vidjeli su ih milioni korisnika.

Već su se javile i osobe koje imaju bijele kombije, žaleći se da su izložene matretiranju.

Za to vrijeme, kako prenosi Si-En-En, organizacije koje se bave trgovinom ljudima upozoravaju da će priča o bijelim kombijima odvući pažnju sa većeg problema.

Moramo se pobrinuti da u javnost izlaze tačne informacije, posebno zato što je Baltimor centar trgovine ljudima u SAD, navode iz tih organizacija.

U američkoj saveznoj državi Džordžiji policija je istraživala izvještaje o "sumnjivom bijelom kombiju" i zatražila od građana da umjesto što pišu na "Facebooku" nazovu policijsku stanicu.

Fenomen "bijelih kombija" već godinama postoji na "Facebooku", ali i oni koji šire te glasine ne mogu, uglavnom, da ih potkrijepe.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Prilika za mlade političare i političarke iz BiH

Marketing tim / 23.01.2020 00:00

U oktobru 2020. godine održaće se lokalni izbori u BiH, a na listama će biti i mlade osobe do 30 godina starosti, sa ili bez prethodnog političkog iskustva. Mlade vidimo kao ključni resurs za kreiranje novih ideja i stvaranje ugodnijeg ambijenta življenja.

Međutim da bi mladi mogli odgovoriti ovom zadatku i ispuniti očekivanja neophodno je da znaju kako funkcionira politički sistem u BiH, kako da zagovaraju nove ideje i stvaraju promjene i na posljetku da su uvezani s drugim mladima sličnih razmišljanja.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je poseban program za omladinske političke lidere i liderice pod nazivom UMiDp, a upravo je otvoren poziv za treću generaciju mladih političara/ki ove obuke.

Obuka se sastoji od tri petodnevna modula, koji će se održati u februaru, aprilu i maju. Institut pokriva troškove prijevoza, smještaja i hrane za odabrane polaznike/ce.

U toku 2018. i 2019. g. ovu obuku pohađale su dvije generacije, 43 polaznika/ice iz 28 lokalnih zajednica iz 13 različitih stranaka, registriranih u BiH. Njihova iskustva pogledajte u videu:

Rok za dostavljanje prijava za treću generaciju je do nedjelje, 26. 1. 2020. godine do 23.59 sati, a prijave se dostavljaju isključivo putem online linka: http://mladi.org/myURL/umidp3.

Najčitanije