Svijet

Bivši ministar odbrane Meksika uhapšen zbog veza sa kartelom

Bivši ministar odbrane Meksika uhapšen zbog veza sa kartelom
Foto: Tanjug/AP | Bivši ministar odbrane Meksika uhapšen zbog veza sa kartelom

LOS ANÐELES - Bivši meksički ministar odbrane Salvador Sinfuegos Sepeda pomagao je u krijumčarenju tona kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane u SAD u zamjenu za mito, pokazuju sudska dokumenta koja su danas otpečaćena.

Sinfuegos (72) je radio za kartel H-2 dok je bio ministar odbrane od 2012. do 2018. godine pod bivšim predsjednikom Enrikeom Penjom Nietom, saopštile su vlasti, prenosi AP.

Na hiljade presretnutih poruka pokazuju da je bivši ministar osigurao da se vojne operacije ne pokreću protiv tog kartela, nego protiv njihovih rivala.

Sinfuegos je takođe optužen da je upozorio lidere kartela na američku istragu o njihovim operacijama i upotrebu svjedoka i obavještajaca koji su sarađivali, što je rezultiralo ubistvom člana kartela za kojeg su šefovi pogrešno mislili da pomaže američkim organima reda.

Sinfuegos je u četvrtak uhapšen na aerodromu u Los Anđelesu na osnovu naloga američke Uprave za suzbijanje narkotika (DEA).

Kako prenosi AP, visoki meksički zvaničnik rekao je da je Sinfuegos uhapšen kada je stigao na aerodrom sa članovima porodice, koji su pušteni na slobodu.

Brojni članovi vlade iz vremena Penje Nijeta bili su umiješani u slučajeve korupcije na visokom nivou, od kojih su pojedini uključivali povezanost sa organizovanim kriminalom.

Hapšenje Sinfuegosa dolazi godinu dana nakon što je u Teksasu uhapšen Henaro Garsija Luna, ministar bezbjednosti iz vremena bivšeg predsjednika Felipea Kalderona, pod sumnjom da je primio milione dolara mita od narko-kartela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije