Svijet

Pratite nas na Google news

Bivši ministar optužen za pomaganje šverca droge

Bivši ministar optužen za pomaganje šverca droge
Foto: Tanjug/AP | Bivši ministar optužen za pomaganje šverca droge
Beta

NJUJORK - Henaro Garsija Luna je optužen u Njujorku za primanje miliona dolara mita od narko-kartela Sinaloa da bi kriminalcima omogućio da nekažnjeno djeluju u Meksiku.

Luna je bio meksički ministar javne bezbjednosti od 2006. do 2012

Luna (51), koji živi na Floridi, optužen je pred federalnim sudom u Bruklinu po tri tačke za zavjeru za šverc kokaina i davanje lažnog iskaza, navedeno je u saopštenju.

Njega su juče uhapsili u Dalasu, a tužilaštvo je navelo da će tražiti da bude prebačen u Njujork.

Tužilac Ričard Donohju je izjavio da je Luna primio milione dolara od nekadašnjeg šefa kartela Sinaloa Hoakina Gusmana, zvanog El Čapo. To se dešavalo dok je Luna "kontrolisao meksičku federalnu policiju i bio odgovoran za obezbjeđivanje javne sigurnosti u Meksiku", naveo je tužilac.

"Hapšenje pokazuje našu odlučnost da privedemo pravdi one koji pomažu kartelima u nanošenju razorne štete SAD i Meksiku, nezavisno od položaja na kojima su bili dok su činili zločine", rekao je Donohju.

Navedeno je da je Luna od 2001. do 2012, u vreme kada je zauzimao visoke funkcije vezane za policiju u meksičkoj vladi, uzeo više miliona dolara mita.

Kako se navodi, Luna je od 2001. do 2005. bio na čelu Federalne istražne agencije, dok je od 2006. do 2012. bio ministar za javnu bezbjednost pod čijom kontrolom je federalna policija Meksika.

Prema navodima tužilaštva, zahvaljujući podmićivanju Lune, kartel Sinaloa je neometano mogao da šalje tone kokaina i drugih narkotika u SAD, istovremeno dobijajući povjerljive policijske podatke o istragama i informacije o rivalskim kartelima.

Lunini advokati nisu komentarisali.

Henaro Garsija Luna je svojevremeno smatran moćnim saveznikom Amerikanaca u pokušajima da se meksički karteli spriječe u snabdjevanju američkog crnog tržišta kokainom i drugim drogama, ali je i prije bio pod sumnjom za primanje mita.

Nekadašnji pripadnik kartela Hesus Sambada je 2018. na suđenju Hoakinu Gusmanu svjedočio da je lično i u tajnosti Luni predao najmanje šest miliona dolara u ime svog starijeg brata Ismaela, jednog od šefova Sinaloe.

Prema riječima Sambade, novac je predat na dva sastanka u restoranu u Meksiku u periodu od početka 2005. do kraja 2007.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije