Svijet

Bivši predsjednik Brazila služi kaznu u ćeliji od 48 kvadrata

Bivši predsjednik Brazila služi kaznu u ćeliji od 48 kvadrata
Foto: N.N. | Bivši predsjednik Brazila služi kaznu u ćeliji od 48 kvadrata

BRAZIL - Bivši predsjednik Brazila Luis Injasio Lula da Silva, koji je osuđen na 12 godina zatvora zbog korupcije, služi kaznu u uslovima koji i nisu tako sumorni.

Njegova zatvorska ćelija je veličine oko 48 kvadratnih metara, nalazi se na četvrtom od pet spratova zgrade Savezne policije u Kuritabi i ranije se koristila uglavnom kao spavaonica za agente koji su dolazili iz drugih gradova, prenosi AP.

Brazilska lokalna televizija prenjela je da Lulina ćelija ima rešetke na spoljnoj strani jedinog prozora, ali ih nema na vratima, tu su krevet za jednu osobu i mali sto, vlastito kupatilo sa ve-ceom i tušem sa toplom vodom.

Da Silva je odvojen od drugih zatvorenika, koji su smješteni na drugom spratu.

Tokom boravka, on će biti pod video-nadzorom 24 sata i imaće pravo dva sata da provede na otvorenom prostoru, obroke će dobijati u plastičnim posudama i imaće pravo na posjete srijedom.

Da sudija Serđo Moro nije naredio da Lula bude u posebnoj sobi, bio bi prebačen u zatvorski kompleks Mediko Penal de Pinjais, gdje se na odsluženju zatvorske kazne nalaze pojedini članovi njegove vlade.

U toku noći oko 5.000 njegovih pristalica provelo je noć ispred zatvora nakon što se predao, a policija je morala da upotrebi gumene metke i suzavac kako bi ih rastjerala.

Lulina Radnička partija saopštila je da je tom prilikom povređeno osam osoba, od kojih je jedna hospitalizovana, ali da povrede nisu ozbiljne.

Lokalni koordinator te stranke izjavio je da se očekuje dolazak pristalica sa juga Brazila i da će oni ostati ispred zatvora dok Lula ne bude oslobođen.

Sa druge strane, na nekoliko kuća u okolini zatvora okačene su brazilske zastave, koje su postale simbol onih koji žele da bivši predsjednik ostane u zatvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije