Svijet

Bivši tužilac optužen u vezi sa ubistvom slovačkog novinara

Bivši tužilac optužen u vezi sa ubistvom slovačkog novinara
Foto: Tanjug/AP arhiva | Bivši tužilac optužen u vezi sa ubistvom slovačkog novinara

BRATISLAVA - Bivši glavni tužilac Slovačke Dobroslav Trnka optužen je danas za zloupotrebu položaja zbog prikrivanja zapisa iz tajne operacije koja baca svjetlo na ubistvo istraživačkog novinara Jana Kucjaka i njegove vjerenice, prenijeli su slovački mediji.

Prema izvještaju portala Aktualiti.sk, policija je podnijela krivičnu prijavu protiv Trnke, dok je u saopštenju policije osumnjičeni identifikovan samo inicijalima D.T, prenosi Rojters.

Policija navodi da se sumnja da je on primio i sklonio zapis iz operacije tajne službe od prije 10 godina o nedozvoljenim vezama između političara i biznismena sa ciljem da stekne finansijsku dobit.

U saopštenju se kaže da je osumnjičeni primio zapis od čovjeka sa inicijalima M.K, koji se, prema mišljenju slovačkih medija, odnose na uglednog biznismena Marjana Kocnera koji je optužen da je naručio ubistvo Kucjaka, nakon što je bio predmet njegovih izvještaja.

Trnka, koji nije uhapšen, nije želio da komentariše slučaj.

Ubistvo Kucjaka (27) je izazvalo masovne proteste u Slovačkoj, koji su doveli do ostavke premijera i uzdrmali politički i pravosudni sistem zemlje.

Policijska istraga je dovela do još nekoliko ostavki visokih zvaničnika zbog ranijih kontakata sa Kocnerom.

Suđenje u tom slučaju počinje sutra, a pored Kocnera za ubistvo su optužene još tri osobe.

Nekoliko mjeseci prije ubistva Kucjak je obavijestio policiju da mu je Kocner prijetio da će početi da sakuplja informacije o njegovoj porodici.

Tužilaštvo je u avgustu saopštilo da je izvuklo desetine hiljada poruka sa Kocnerovog telefona koje sadrže komuniakciju sa predstavnicima državnih tijela i pravosudnog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije