Svijet

Blinken: Bajden želi pomoći Kosovu i Srbiji da napreduju

Blinken: Bajden želi pomoći Kosovu i Srbiji da napreduju
Foto: N.N. | Blinken: Bajden želi pomoći Kosovu i Srbiji da napreduju

VAŠINGTON – Novoizabrani predsjednik Džo Bajden i Stejt department će se posvetiti zapadnom Balkanu i odnosima između Srbije i Kosova, rekao je Entoni Blinken, novoimenovani državni sekretar SAD-a.

Blinken je, odgovarajući na pitanje senatora Rona Džonsona, koji pripada senatorima koji podržavaju odlazećeg predsjednika Donalda Trampa, da li odobrava sporazum koji je Tramp potpisao u Vašingtonu, rekao da je to dobar sporazum.

"Ja želim da prikupim sve ideje s obje strane Kongresa kako da zajedno jačamo našu bezbjednost i promovišemo nacionalne interese. Postoji više stvari koje je Tramp učinio izvan naših granica koje bih ja pozdravio. I ja pozdravljam sporazum Kosova i Srbije. Kao što znate, izabrani predsjednik Bajden je posvetio mnogo vremena regionu i tim zemljama. On dijeli uvjerenja i vas senatora da možemo pomoći Kosovu da se kreće naprijed, a takođe se nadamo da ćemo moći pomoći i Srbiji da napreduje", rekao je Blinken. 

Džonson je rekao da je taj sporazum, kao i sporazum Izraela s arapskim susjedima postignuće Donalda Trampa, a da su Barak Obama, bivši predsjednik i Bajden dok je bio potpredsjednik u njegovoj administraciji, vjerovali da je nemoguće da Srbi i Albanci mogu da sarađuju.

"Možda ono što ste mislili da je nemoguće pokazalo se da je moguće. Jedna od stvari koja je meni jako bliska u srcu je ekonomski sporazum između Kosova i Srbije. Ves Mičel (bivši pomoćnik državnog sekretara SAD) je mnogo puta odlazio tamo i nije bilo ništa. Ne želim upirati prstom i tražiti krivce, ali tek kada se umiješao Ričard Grenel, stvari su se pomjerile. On je rekao 'Postoje stvari oko kojih se Albanci i Srbi ne mogu složiti, ali hajde da pričamo o onom što može'. I dobili smo sporazum, koji je dobar, zar ne", rekao je Džonson, s čime se Blinken saglasio.

Inače, Bajden će danas poloziti zakletvu i postati novi predsjednik SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije