Svijet

Blinken: SAD fokusirane na Indo-pacifik

Blinken: SAD fokusirane na Indo-pacifik
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Blinken: SAD fokusirane na Indo-pacifik

​MELBURN - Američki državni sekretar Entoni Blinken je izjavio danas da Sjedinjene Američke Države ostaju dugoročno fokusirane na region Indo-pacifika uprkos, kako je rekao, zabrinutosti zbog ruske agresije na Ukrajinu.

On je to izjavio tokom boravka u Melburnu na sastanku sa kolegama iz Australije, Indije i Japana, zemalja koje su dio indo-pacifičkog bloka oformljenog s ciljem da se suprotstavi regionalnom uticaju Kine, prenosi agencija AP.

"U svijetu se trenutno dešava nekoliko drugih stvari, koje su neki od vas već primijetili. Imamo mali izazov sa Ukrajinom i ruskom agresijom. Radimo non-stop na tome", izjavio je Blinken u svom prvom javnom obraćanju od jučerašnjeg dolaska u Australiju.

"Ali znamo, predsjednik zna bolje od bilo koga drugog, da će najveći dio ovog vijeka oblikovati ono što se događa ovdje u Indo-pacifičkom regionu", dodao je američki državni sekretar.

Indo-pacifik je, prema njegovim riječima, najbrže rastući region na svijetu, koji čini dvije trećine globalnog ekonomskog rasta u posljednjih pet godina i dom je polovine svjetske populacije.

"Više nego ikada ranije, potrebna su nam partnerstva, potrebni su nam savezi, potrebne su nam koalicije zemalja koje su spremne da ulože svoje napore, svoje resurse, svoj um u rješavanje ovih problema", poručio je Blinken.

Blinken će, takođe, posjetiti Fidži i sa svojim japanskim i južnokorejskim kolegama na Havajima razgovarati o gorućim zabrinutostima oko Sjeverne Koreje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije