Svijet

Blinken: SAD nemaju boljeg prijatelja od Njemačke

Blinken: SAD nemaju boljeg prijatelja od Njemačke
Foto: Tanjug/AP | Blinken: SAD nemaju boljeg prijatelja od Njemačke

BERLIN - Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u srijedu da Sjedinjene Države "nemaju boljeg prijatelja" od Njemačke dok su dvije zemlje obećale zajednički front prema Rusiji i Kini nakon još svježe prepirke oko gasovoda Sjeverni tok.

Sastajući se s kancelarkom Angelom Merkel tokom prve posjete Berlinu otkako je preuzeo položaj, Blinken je pozdravio "zajedničke vrijednosti i interese" između Sjedinjenih Američkih Država i najveće evropske ekonomske sile.

"Mislim da je pošteno reći da Sjedinjene Države nemaju boljeg partnera, nemaju boljeg prijatelja u svijetu od Njemačke", izjavio je Blinken dok je Merkel stajala pokraj njega.

Takav laskavi riječnik nije neuobičajen u diplomatiji, ali je Blinkenova izjava u superlativu brzo zapalila društvene mreže u drugim zemljama nerestrpljivim da zadobiju američku naklonost - posebno u Velikoj Britaniji koja je u ovom mjesecu dočekala američkog predsjednika Džozefa Bajdena u njegovoj prvoj posjeti inostranstvu u svojstvu predsjednika.

Bajden je obećao obnoviti savezništva narušena tokom turbulentnog predsjedničkog mandata Donalda Trampa, i u ovoj je godini dočekao u Vašingtonu čelnike Japana i Južne Koreje i virtualno se sastao s čelnikom susjedne Kanade.

Blinken bi trebao otputovati u Francusku i Italiju, koje su poput Njemačke članice elitne Grupe sedam industrijskih sila, ali su, za razliku od Britanije, ostale u Evropskoj uniji.

U dramatičnom kontrastu s njenim hladnim odnosima s Trampom, Merkel je izjavila da vidi "zajedničku osnovu, ne samo za određivanje geoplitičkih izazova u svijetu, nego također i za usuglašavanje zajedničkog pristupa".

"To se odnosi na Rusiju, na Kinu, ali takođe i na pitanje kako se savezništva mogu sklapati, gdje naši interesi leže", izjavila je njemačka čelnica, prenosi AFP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije