Svijet

Blinken: SAD nemaju boljeg prijatelja od Njemačke

Blinken: SAD nemaju boljeg prijatelja od Njemačke
Foto: Tanjug/AP | Blinken: SAD nemaju boljeg prijatelja od Njemačke
Fena

BERLIN - Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je u srijedu da Sjedinjene Države "nemaju boljeg prijatelja" od Njemačke dok su dvije zemlje obećale zajednički front prema Rusiji i Kini nakon još svježe prepirke oko gasovoda Sjeverni tok.

Sastajući se s kancelarkom Angelom Merkel tokom prve posjete Berlinu otkako je preuzeo položaj, Blinken je pozdravio "zajedničke vrijednosti i interese" između Sjedinjenih Američkih Država i najveće evropske ekonomske sile.

"Mislim da je pošteno reći da Sjedinjene Države nemaju boljeg partnera, nemaju boljeg prijatelja u svijetu od Njemačke", izjavio je Blinken dok je Merkel stajala pokraj njega.

Takav laskavi riječnik nije neuobičajen u diplomatiji, ali je Blinkenova izjava u superlativu brzo zapalila društvene mreže u drugim zemljama nerestrpljivim da zadobiju američku naklonost - posebno u Velikoj Britaniji koja je u ovom mjesecu dočekala američkog predsjednika Džozefa Bajdena u njegovoj prvoj posjeti inostranstvu u svojstvu predsjednika.

Bajden je obećao obnoviti savezništva narušena tokom turbulentnog predsjedničkog mandata Donalda Trampa, i u ovoj je godini dočekao u Vašingtonu čelnike Japana i Južne Koreje i virtualno se sastao s čelnikom susjedne Kanade.

Blinken bi trebao otputovati u Francusku i Italiju, koje su poput Njemačke članice elitne Grupe sedam industrijskih sila, ali su, za razliku od Britanije, ostale u Evropskoj uniji.

U dramatičnom kontrastu s njenim hladnim odnosima s Trampom, Merkel je izjavila da vidi "zajedničku osnovu, ne samo za određivanje geoplitičkih izazova u svijetu, nego također i za usuglašavanje zajedničkog pristupa".

"To se odnosi na Rusiju, na Kinu, ali takođe i na pitanje kako se savezništva mogu sklapati, gdje naši interesi leže", izjavila je njemačka čelnica, prenosi AFP.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Marketing tim / 03.08.2021 12:59

Sinsay kao jedan od vodećih brendova LPP-a prednjači u širenju prodajne mreže na teritoriji Bosne i Hercegovine i Regiona.

Sinsay BiH | Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Pored ženske mode, nude odjeću i dodatke za muškarce, kao i atraktivnu kolekciju dječije odjeće. Čitavu ponudu dopunjuju ženska i muška oprema i kućni namještaj iz linije Home, što pečatom potvrđuje status uspješnog brenda životnog stila.

Širina asortimana ogleda se u veličini i karakteru prodavnice. Sinsay je brend koji nudi najnovije trendove po najpovoljnijim cijenama od 2013.

S površinama od 800 do 1.500 m2, novi komercijalni prostori nekoliko puta su veći od prvih Sinsay prodavnica zahvaljujući upotrebi inovativnih materijala, dizajnerskih dodataka i modernističkog osvjetljenja.

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

Kolekcije su sve dostupnije zahvaljujući proširenju tradicionalne mreže prodavnica (povećanje komercijalnog prostora u poređenju sa istim periodom prošle godine). Razvoj je usmjeren ka tradicionalnom konceptu kako bi kupci imali punu pažnju i osjetili prisutnost i raspoloživost da se odgovori na njihove potrebe i želje.

Zbog ekspanzije širenja brenda, ova kompanija je u potrazi za prostorom u gradovima sa 10.000 stanovnika na teritoriji Bosne i Hercegovine, manji gradovi samo u određenim slučajevima, površine u rasponu od 800-1500 m2, u zavisnosti od lokacije, veličine grada, GLA projekta.

Sve zanimljive ponude možete poslati našem razvojnom timu na mail: [email protected].

Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay
Foto: Sinsay / Poljska kompanija LPP: Ekspanzija širenja brenda Sinsay

LPP S.A. je međunarodna kompanija koja uspješno posluje u tekstilnoj industriji više od 20 godina. Upravljaju prepoznatljivim brendovima: RESERVED, Cropp, House, MOHITO i SiNSAY. Na tržištu Bosne i Hercegovine prisutni su od 2019. i uspješno posluju kroz mrežu od 6 maloprodajnih objekata svih brendova u Banja Luci i Mostaru, sa idejom da povećaju postojeću prodajnu mrežu.

Najčitanije