Svijet

Blinken i Borel napustili Skoplje prije dolaska Lavrova

Blinken i Borel napustili Skoplje prije dolaska Lavrova
Foto: Tanjug/AP | Blinken i Borel napustili Skoplje prije dolaska Lavrova

SKOPLJE - Američki državni sekretar Entoni Blinken boravio je u srijedu veče u Skoplju, pred današnji sastanak šefova diplomatija OEBS-a i sastao se s makedonskim ministrom spoljnih poslova Bujarom Osmanijem, ali je poslije neformalne večere, napustio glavni grad Sjeverne Makedonije, prije dolaska ruskog kolege Sergeja Lavrova.

Večeri u Skoplju prisustvovali su, osim Blinkena, koji je poslije Skoplja doputovao u Izrael, šefovi diplomatija EU i Velike Britanije, Žozep Borelj i Dejvid Kameron, nakon čega su sva trojica napustili Skoplje prije nego što je stigao Lavrov, javlja Tanjug.

Ranije se najavljivala mogućnost da se Lavrov i Blinken susretnu u Skoplju, ali je visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao u srijedu da se taj susret ne očekuje.

Blinken se u Sjevernoj Makedoniji susreo i sa premijerom Dimitrom Kovačevskim.

U glavnom gradu Sjeverne Makedonije se danas održava ministarski savet OEBS-a, gdje će se promovisati bezbjednost, stabilnost i saradnja među državama članicama.

Lavrov je, nakon odlaska Blinkena, sletio u Skoplje, ali nije išao preko Bugarske, već je preko vazdušnog prostora Grčke došao u Sjevernu Makedoniju.

Avion kojim je Lavrov doputovao u Skoplje preletio je oko 4.000 kilometara i preletio Tursku i Grčku, iako je prvobitno bilo planirano da se do Skoplja leti preko Bugarske, a let je zbog toga trajao više od pet sati, prenio je TASS.

Ruska novinska agencija navela je da je bugarska strana odbila da otvori svoj vazdušni prostor za avion Lavrova ukoliko se u njemu nalazi portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Dozvola se daje ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu i delegaciji koja ga prati za učešće na sastanku u Skoplju. Ova dozvola se ne odnosi na direktorku Odeljenja za informisanje i štampu ruskog ministarstva spoljnih poslova Mariju Zaharovu koja se nalazi na listi sankcija EU", saopšteno je je bugarskog Ministarstva spoljnih poslova.

Eksperti, međutim, smatraju da ovaj potez nije povezan sa sankcijama, jer je i Lavrov na crnoj listi EU.

"Vjerovatno se zvanična Sofija plaši Zaharove čak i kada samo leti iznad Bugarske", rekao je neimenovani diplomatski izvor dopisniku TASS.

U ruskoj delegaciji je oko 80 ljudi.

Sjeverna Makedonija je privremeno ukinula zabranu ruskih letova kako bi omogućila ruskoj delegaciji da prisustvuje samitu OEBS, iako su sankcije za druge letove i dalje na snazi.

U Skoplju se očekuje učešće oko 1.000 delagata, a Osmani je rekao da ne postoji zemlja koja će izostati sa ministarskog samita.

Osmani je rekao da će i baltičke zemlje i Ukrajina, koje su najavile odsustvo ministara spoljnih poslova, imati svoje delegacije sa punim pravom odlučiivanja u Skoplju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije