Svijet

Blinken optužio Rusiju da će uskoro napasti Ukrajinu, Kremlj negirao

Blinken optužio Rusiju da će uskoro napasti Ukrajinu, Kremlj negirao
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Blinken optužio Rusiju da će uskoro napasti Ukrajinu, Kremlj negirao

​Američki državni tajnik Entoni Blinken rekao je da bi Rusija u skorije vrijeme mogla pokrenuti novi napad na Ukrajinu.

Blinken je danas posjetio Kijev i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom prenio da su SAD i njihovi saveznici nepokolebljivi u podršci njegovoj zemlji i njenim demokratskim aspiracijama usred sve većeg straha od potencijalne ruske invazije.

Rusija je rekla da se napetost oko Ukrajine povećava i da još uvijek čeka pisani odgovor SAD-a na svoje zahtjeve za bezbjednosnim garancijama Zapada. Pesimistične izjave istaknule su jaz između Vašingtona i Moskve dok se Blinken priprema za sastanak s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom u petak, koji je ruski spoljnopolitički analitičar nazvao "vjerovatno posljednjom postajom prije sudara vozova".

Rusi odbacuju optužbe o spremanju napada

Blinken je rekao diplomatama u američkom veleposlanstvu u Kijevu da Rusija bez razloga gomila svoje snage kod ukrajinske granice.

"Znamo da postoje planovi za povećanje broja vojnih snaga u vrlo kratkom roku i to predsjedniku Vladimiru Putinu omogućava da takođe u vrlo kratkom roku poduzme dalje agresivne akcije protiv Ukrajine."

Rusija je takođe premjestila vojnike u Bjelorusiju za, kako kaže, zajedničke vojne vježbe, dajući joj mogućnost napada na komšijsku Ukrajinu sa sjevera, istoka i juga. Kremlj odbacuje optužbe da sprema napad na Ukrajinu te upozorava da napetosti rastu zbog dostave oružja Ukrajini, vojnih manevara i letova aviona NATO-a, na što bi međunarodni partneri Rusije trebali obratiti pažnju.

"Nećemo preknuti naše snažne diplomatske napore kako bismo spriječili novu agresiju i unaprijedili dijalog i mirovne napore. Istovremeno, nastavićemo da jačamo odbrambene sposobnosti Ukrajine i da nedvosmisleno ponavljamo koliku cijenu će SAD u EU nametnuti Rusiji ukoliko ne prihvati diplomatski put koji smo otvorili, i odluči da izvede bezrazložnu invaziju i destabilizuje Ukrajine bez upozorenja", poručio je Blinken na konferenciji za novinare u Kijevu, prenosi TASS.

Bivši ruski diplomata: Mislim da je neka vrsta vojne opcije neizbježna

Vladimir Frolov, bivši ruski diplomat i sadašnji politički analitičar, ocijenio je da se Moskva neće zadovoljiti ponudom o pregovorima za kontrolu naoružanja, već će tražiti sveobuhvatnije preuređenje evropskog sigurnosnog poretka.

"Susret Lavrova i Blinkena je vjerojatno posljednja postaja prije sudara vozova. Nade su nikakve, pozicije su neuskladive", ocijenio je Frolov. Opisujući rusko vojno raspoređivanje u Bjelorusiji kao ogromnu eskalaciju, Frolov je iznio svoju ocjenu krize.

"Mislim da je neka vrsta vojne opcije sada neizbježna", rekao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije