Svijet

Blinken pozvao Čavušoglua na razgovore

Blinken pozvao Čavušoglua na razgovore
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Blinken pozvao Čavušoglua na razgovore

ANKARA - Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da ga je njegov američki kolega Entoni Blinken pozvao na razgovore 18. maja, na kojima će dvije članice NATO prvi put u posljednje tri godine pokušati da poboljšaju odnose.

Ankara i Vašington su imali nekoliko nesuglasica, uključujući onu zbog turske kupovine ruskog odbrambenog sistema S-400, što je izazvalo sankcije SAD i uklanjanje Ankare iz aranžmana u vezi sa borbenim avionima F-35, a u kojem je Turska bila kupac i proizvođač, prenosi Rojters.

Ankara je tada ove poteze SAD ocijenila kao nepravedne, obrazloživši da nije mogla da nabavi raketnu odbranu od saveznika u NATO pod zadovoljavajućim uslovima.

Ipak, vlade ovih dviju država su ove nedjelje pokrenule zajedničku inicijativu za rješavanje tog problema i jačanje saradnje koja uključujuje i zahtjev Turske da kupi 40 aviona F-16 i skoro 80 kompleta opreme za modernizaciju svoje postojeće flote, navodi Rojters.

Govoreći u Briselu poslije sastanka zemalja članica NATO Čavušoglu je rekao da pregovori o avionima F-16 napreduju dobro i pozdravio je ocjenu američke administracije da će taj aranžman služiti interesima SAD i NATO.

Turska je poboljšala odnose sa zapadnim saveznicima otkako je počeo sukob u Ukrajini, a budući da ima pomorske granice i dobre veze i sa Rusijom i sa Ukrajinom značajni su njeni napori da posreduje u dijalogu između sukobljenih strana, prenosi britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije