Svijet

Pratite nas na Google news

Borel: Evropa mora da razvije apetit za moć

Borel: Evropa mora da razvije apetit za moć
Foto: N.N. | Borel: Evropa mora da razvije apetit za moć
Srna

MINHEN - Države EU treba da su spremne da intervenišu u međunarodnim krizama ili rizikuju paralizu svoje spoljne politike, rekao je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel.

"Evropa mora da razvije apetit za moć. Mi treba da budemo u stanju da djelujemo, a ne da svaki dan komentarišemo ili izražavamo zabrinutost", rekao je Borel na Konferenciji o bezbjednosti u Minhenu, dodajući da riječ moć ne implicira vojnu silu.

EU sa svojom ekonomskom moći može da promoviše "mekanu silu", ali je njen uticaj u svijetu u opadanju, djelimično jer je politika predsjednika SAD Donalda Trampa o "Americi na prvom mjestu" potkopala evropske prioritete.

Trampova odluka da se povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma, kao i sporazuma o klimatskim promjenama iz Pariza, njegovo priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela prije konačnog mirovnog sporazuma i njegova kritika NATO-a u suprotnosti su sa stavovima Evrope, navodi Rojters.

EU je i dalje podijeljena oko toga kako da reaguje na mirovni prijedlog Trampa za Palestince i Izrael.

EU je najveći svjetski trgovinski blok, ali često ne uspijeva da govori jednim glasom po pitanju spoljne politike jer je potreban konsenzus članica. Države EU podijeljene su po različitim pitanjima od Libije do Venecuele.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije