Svijet

Borel: Kucnuo je čas da se Zapadni Balkan nepovratno integriše u EU

Borel: Kucnuo je čas da se Zapadni Balkan nepovratno integriše u EU
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Borel: Kucnuo je čas da se Zapadni Balkan nepovratno integriše u EU

​TIRANA - Tokom današnjeg sastanka u premijera Albanije Edija Rame i visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost EU Žozepa Borela u Tirani evropski zvaničnik je naglasio da EU ulaže napore da integriše Zapadni Balkan u EU.

On je istakao da je EU "zabrinuta zbog uticaja ruske intervencije u Ukrajini na Zapadni Balkan" i dodao da su ojačali ruska propaganda i dezinformisanje.

"Kucnuo je čas da se oživi proces proširenja i da se Zapadni Balkan nepovratno integriše u EU", poručio je Borel, prenose Albanske Dnevne Novine.

Borel je rekao i da EU pripremila četvrti paket sankcija protiv Rusije i potvrdio da se na listi sankcionisanih nalazi oko 800 ljudi.

"To je veliki udar na ekonomsku osnovu na kojoj Putin postavlja temelje za okupaciju", rekao je on i ocijenio da ruska agresija predstavlja kršenje suvereniteta Ukrajine, ali i bezbjednosti i stabilnosti u Evropi.

Visoki zvaničnik EU opisao je Albaniju kao najpouzdanijeg partnera, jer je, kaže, njena politika 100 odsto u skladu sa EU.

Borel je istakao da je Albanija ispunila sve uslove za otvaranje pregovora i rekao da se nada da će se to dogoditi tokom francuskog predsjedavanja EU.

Premijer Albanije je, između ostalog potvrdio da njegova vlada nastavlja da radi kako bi približila albansko društvo i državu standardima EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije