Svijet

Borelj: EU na raskrsnici odnosa s Rusijom

Borelj: EU na raskrsnici odnosa s Rusijom
Foto: Tanjug/AP | Borelj: EU na raskrsnici odnosa s Rusijom

BRISEL - Žosep Borelj, šef diplomatije EU, ocijenio je danas da Moskva nije zainteresovana da radi na boljim odnosima s EU niti da se angažuje u konstruktivnom dijalogu o ljudskim pravima i političkim slobodama.

Borelj je u svom nastupu pred Evropskim parlamentom, nakon povratka iz Moskve, naveo da će zemlje članice EU odlučivati o sljedećim koracima kada je riječ o odnosima s Rusijim, a da će on lično staviti na sto plan koji ne isključuje i sankcije.

"Nalazimo se na raskrsnici odnosa s Rusijim. Izbori koje napravimo odlučiće dinamiku međunarodnih snaga ovoga vijeka", poručio je Borelj.

Šef diplomatije EU je pred poslanicma Evropskog parlamenta poručio da "Rusija nije postala moderna demokratija, kako se očekivalo", a da je u posjetu Moskvi otišao kako bi "lično procijenio izazovne odnose" koje EU ima s Rusijim.

"Ruske vlasti idu nizbrdo zabrinjavajućim putem autoritarizma. Mjesto za slobodu izražavanja i civilno društvo se sužava, a skoro da nema mjesta za razvoj demokratskih alternativa", rekao je Borelj.

Dodao je da su njegova posjeta Moskvi i razgovor sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovi, potvrdili "trend u kome Rusija želi da se odvoji od Evrope čiji liberalno demokratski sistem vidi kao prijetnju svom sitemu".

Žozep Borelj je naveo da će ministri spoljnih poslova EU 22. februara, kao i lideri EU u martu, razgovarati o sljedećim koracima u odnosima s Rusijom, koji "mogu da uključuju i sankcije".

"Staviću konkretne prijedloge na sto, što podrazumijeva moj mandat šefa diplomatije", najavio je Borelj.

On je dodao da je pored svih teškoća bitno očuvati prostor za zvanični dijalog i naći načina za izbjegavanje "trajne konfrontacije" s Rusijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije