Svijet

Borelj: Nema razloga da povučemo osoblje iz Ukrajine

Borelj: Nema razloga da povučemo osoblje iz Ukrajine
Foto: Tanjug/AP | Borelj: Nema razloga da povučemo osoblje iz Ukrajine

BRISEL - Šef diplomatije EU Žozep Borelj kaže da EU za sada ne planira da pozove svoje diplomatsko osoblje i njihove porodice da napuste Ukrajinu, kao što su to učinile SAD.

"Pregovori traju i ne mislim da treba da napustimo Ukrajinu", poručio je Borelj.

Borelj je, dolazeći na sastanak Savjeta ministra spoljnih poslova EU, koji se danas održva u Briselu, ocijenio da je situacija na ukrajinskoj granici najvažnije pitanje na agedni ministarskih razgovora.

"Nastavljamo da gardimo našu poziciju prema Rusiji koja podriva bezbjednosnu strukturu u Evropi i pokušva da obnovi zastarjele sfere uticaja", kaže Borelj.

Šef diplomatije EU je najvio da će se putem video-poziva razgovorima ministra u Briselu priključiti i američki državni sekretar Antoni Blinken, koji će evropske partnere obavijestiti o razgovorima koje je imao sa šefom diplomatije Rusije Sergejem Lavrovim.

Na pitanje medija "da li je rat blizu" kada SAD poziva svoje diplomatsko osoblje da napusti Ukrajinu, Borelj poručuje da EU smatra da nema razloga da učini isto, ali da će od Blinkena očekivati da čuje američke razloge za takav potez.

Šef diplomatije zaključuje da su sve zemlje članice EU, uključujući i Njemačku, jedinstvene u stavu prema Rusiji, a da se svi potezi, uključujući i moguće snakcije, dogovaraju u bliskoj koordinaciji sa SAD, Kandom i Velikom Britanijom.

Kada je riječ o sankcijama, Borelj naglašava da "poroces postoji", ali da danas neće ništa konkretno biti usvojeno.

Prethodno je iz Brisela poručeno da bi "okidač" za sankcije mogao da bude svaki sljedeći agresivni potez Moskve prema Kijevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije