Svijet

Borelj: Odnosi EU i Rusije daleko od zadovoljavajućih

Borelj: Odnosi EU i Rusije daleko od zadovoljavajućih
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Borelj: Odnosi EU i Rusije daleko od zadovoljavajućih

BRISE - Odnosi Rusije i Evropske unije (EU) su daleko od zadovoljavajućih, navodi se u saopštenju visokog predstavnika EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozepa Borelja nakon zvanične posjete Moskvi.

Borelj je u saopštenju istakao da je neophodno da diplomatski kanali komunikacije ostanu otvoreni ne samo da bi se radilo na deeskalaciji incidenata ili kriza, već i da bi bila razmjenjivana mišljenja i poruke.

Navedeno je i da je EU zabrinuta u vezi s pitanjem ljudskih prava u Rusiji, te iznesena osuda po pitanju presude opozicionaru Alekseju Navaljnom i upućen apel ruskim vlastima da Navaljni bude pušten na slobodu.

U saopštenju je ponovo kritikovana odluka Moskve da trojica diplomata Njemačke, Švedske i Poljske budu protjerana iz Rusije zbog učešća u neodobrenim protestima i upućen još jedan apel da ta odluka bude revidirana.

Borelj je u saopštenju ponovo negirao da su te diplomate na bilo koji način prekršile svoja punomoćja u skladu s njihovim diplomatskim statusom, prenosi "Sputnjik".

Rusija je protjerala trojicu evropskih diplomata - iz Njemačke, Poljske i Švedske zbog učešća u neodobrenim protestima koji su održavani u Rusiji kao znak podrške opozicionaru Alekseju Navaljnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije