Svijet

Borelj: Proširenje sankcija Minsku

Borelj: Proširenje sankcija Minsku
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Borelj: Proširenje sankcija Minsku

PARIZ - Ministri spoljnih poslova zemalja EU sutra će proširiti sankcije Bjelorusiji i obuhvatiti avio-prevoznike i turističke agencije koji učestvuju u prebacivanju migranata na granicu evropskog bloka, izjavio je šef spoljne politike Unije Žozep Borelj.

EU je optužila Bjelorusiju za ohrabrivanje migranata da dođu na njenu teritoriju i pređu u Poljsku i ostale susjedne zemlje Unije.

Sastanak ministara spoljnih poslova zakazan je za sutra.

"Daćemo zeleno svjetlo za proširenje pravnog okvira naših sankcija protiv Bjelorusije, da bi one mogle da se primijene na sve koji učestvuju u krijumčarenju migranata u ovu zemlju", rekao je Borelj francuskom listu "Žurnal di dimanš".

On je dodao da bi direktori avio-prevoznika i turističkih agencija mogli dobiti mjere zabrane putovanja i zamrzavanja imovine u EU.

Borel je rekao da bi se na listi sankcionisanih moglo naći oko 30 bjeloruskih zvaničnika za koje se sumnja da su umiješani u ovu krizu.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, koji je već pod međunarodnim sankcijama zbog razbijanja demonstracija, zaprijetio je da će uzvratiti na eventualne nove mjere prekidom tranzita ruskog gasa u Evropu preko bjeloruske teritorije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije