Svijet

Borelj: Večera prilika da EU pokaže privrženost zapadnom Balkanu

Borelj: Večera prilika da EU pokaže privrženost zapadnom Balkanu
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Borelj: Večera prilika da EU pokaže privrženost zapadnom Balkanu

BRISEL - Šef diplomatije EU Žosep Borelj kaže da je organizovao večeru za šest lidera zapadnog Balkana u kako bi obnovio tradiciju redovnih razgovora "o regionu s regionom" i kako bi se na otvoren način razmotrile situacija i izazovi zapadnog Balkana.

"Cilj je da se povežemo s našim partnerima u regionu, da ih saslušamo, razumijemo njihove brige i ideje i vidimo kako bolje da radimo zajedno na zajedničkoj budućnosti", kaže Borelj.

On je dolazeći na večeru koju je organizovao za šest zapadnobalkanskih lidera podsjetio da su ministri spoljnih posolova EU prošle nedjelje ocijenili da je zapadni Balkan "jedan od najvećih prioriteta EU".

"Mi smo spremni da pojačamo našu privrženost regionu, što se ne dovodi u pitanje, ali moramo da to učinimo vidljivijim. Ova večera sa šest lidera sa zapadnog Balkna će to učiniti vidljivim", kaže Borelj.

On je podsjetio da su šefovi diplomatija EU na sastanku Savjeta podržali širok politički angažamana s regionom "koji ide preko okvira proširenja" i dodao da će večeri prisustvovati i komesar za proširenje Oliver Varheji.

"Večeras moramo da razmotrimo široku političku sliku regiona, ne samo sa pozicije proširenja i članstva u EU, već i sa geopolitičkog pristupa cijelom regionu", kaže Borelj.

On je izrazio nadu da će večerašnji razgovori u Briselu pomoći da se bolje razumije dinamika regiona i odrede načini za bolju saradnju na geopolitičkim izazovima današnjice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije